Ne aflăm deja în perioada celei de-a șasea extincții în masă

Nu mai există nicio îndoială: intrăm într-o perioadă de extincție în masă care amenință existența omenirii, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii solicită luarea de măsuri urgente pentru conservarea speciilor, populațiilor și habitatelor amenințate, informează Phys.org.

Mammuthus columbi

„Studiul arată, fără îndoieli majore, că intrăm în al șaselea mare eveniment de extincție în masă”, a spus Paul Ehrlich, profesor Bing în studiul populației în biologie și membru senior la Stanford Woods Institute for the Environment.

Paul Ehrlich e mai renumit pentru lucrările sale privind populația umană, dar acesta a realizat și studii ample legate de extincții, iar 1981 a publicat o carte intitulată „Extincția: cauzele și consecințele dispariției speciilor”. O mare parte din munca acestuia e legată de coevoluție, justiție economică, rasială și de gen, iarna nucleară și problemele legate de populațiile sălbatice și dispariția speciilor.

Cu toate că, în general, oamenii de știință au căzut de acord asupra faptului că ratele de extincție au atins niveluri fără precedent de la dispariția dinozaurilor în urmă cu 66 de milioane de ani, unii dintre aceștia contestă teoria, crezând că estimările se bazează pe presupuneri exagerate.

Noul studiu, publicat în Science Advances, arată că, chiar și cu estimări extrem de conservatoare, speciile dispar până la aproximativ de 100 de ori mai rapid decât e rata normală dintre perioadele extincțiilor în masă, cunoscută ca rată de fundal.

Abordarea conservatoare a studiului

Folosind informații privind fosilele și numărul de extincții dintr-o gamă de  înregistrări, cercetătorii au comparat o aproximare extrem de conservatoare a extincțiilor curente cu o rată de fundal aproximativ de două ori mai mare decât cele folosite de obicei în analizele anterioare. În acest fel, au adus două estimări – rata curentă de extincție și media ratei de fundal privind extincția – cât mai aproape cu putință.

Concentrându-se pe vertebrate, grupul pentru care există cele mai fiabile date, atât moderne cât și privind fosilele, cercetătorii au căutat să afle dacă chiar și prin luarea în calcul a celei mai scăzute cifre privind diferența dintre rata de extincție de fundal și cea contemporană, este justificată concluzia conform căreia oamenii accelerează „un spasm global de pierdere a biodiversității”. Răspunsul lor este un „da” fără echivoc.

„Vrem să subliniem faptul că calculele noastre, foarte probabil, subestimează gravitatea crizei dispariției speciilor, deoarece scopul nostru a fost să plasăm o limită inferioară cât mai realistă, în ce privește impactul umanității asupra biodiversității”, au scris cercetătorii.

Populația umană mereu în creștere a dus, prin consumul pe cap de locuitor și al inechității economice, la distrugerea habitatelor naturale. Printre factorii care au contribuit la asta se numără defrișarea terenurilor pentru agricultură, exploatare forestieră sau crearea de așezări umane, introducerea de specii invazive, emisiile de carbon care duc la schimbări climatice și acidificarea oceanelor, toxine care modifică și otrăvesc ecosistemele.

Acum, peste 41% dintre toate speciile de amfibieni și 26% dintre mamifere se află în pericol de extincție, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, care ține o evidență oficială a speciilor amenințate și pe cale de dispariție.

Pe măsură ce speciile dispar, același lucru se întâmplă și cu serviciile esențiale oferite de ecosisteme, cum ar fi polenizarea culturilor de către albine și purificarea apei la care contribuie zonele umede. La ritmul actual de dispariție a speciilor, oamenii vor pierde beneficii aduse de biodiversitate în termen de trei generații, arată studiul. „Tocmai tăiem craca pe care stăm”, a remarcat Ehrlich.

„Ca să evităm o a șasea extincție în masă, e nevoie de eforturi rapide și intensificate pentru conservarea speciilor deja amenințate și atenuarea presiunilor asupra populațiilor acestor specii – în special pierderea habitatului, supraexploatarea pentru câștiguri economice și schimbările climatice”, au spus Ehrlich și colegii săi.
Sursă foto: Flickr.com

Mai citește și:

Germania transformă 62 de baze militare în rezervații naturale pentru păsări rare

VIDEO Campanie pentru mediu lansată de realizatorii „Natură și aventură”

De Ziua Mondială a Mediului, ONU atrage atenția asupra consumului nesustenabil

Protejarea oceanelor poate aduce beneficii economice de peste 920 miliarde de dolari

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri