Paleontologii de la Muzeul din Peru au descoperit in nord-estul statului, la Chiclayo, mai multe fosile de ambra care contin diferite specii de insecte ce dateaza de 20 de milioane de ani, scrie site-ul maxisciences.
Bucatile de ambra descoperite in Peru mai contin si paianjeni fosilizati, spori de polen si chiar o picatura de sange, cat si resturi de par dintr-un mamifer rumegator.
Speciile descoperitr sunt rare, iar ipoteza cercetatorilor este ca aceste creaturi ar fi vietuit in perioada in care, pe Pamant, s-ar fi aflat dinozauri care au trait inainte de era glaciara, datata in urma cu 3 milioane de ani.
„Bucatile de ambra contin insecte din mai multe ordine, coleoptere sau chiar paianjeni, spori de polen si chiar o picatura de sange, cat si resturi de par dintr-un mamifer rumegator.
Fosilele de insecte de acest tip se formeaza in seva arborilor, deoarece insectele se prind in ea ca intr-o capcana, iar atunci cand se zbat si incearca sa scape se afunda si mai mult sfarsind prin a muri. Iar resturile de par care apartin unui mamifer rumegator s-au lipit de seva copacilor cu zeci de milioane de ani in urma ”, a spus Honningen Klaus, cercetator la Meyer-Honningen Paleontological Museum din Peru, care a condus studiul.
Anul trecut, aceiasi cercetatori au descoperit tabac fosilizat, datat in urma cu 2,5 milioane de ani, pe care l-au gasit in bazinul fluviului Maranon.
Fosila masura 30 de centimetri patrati si a permis confirmarea originii antice, peruviene, a acestei plante.