„Prognozele meteo sunt optimiste, ne arata ca va incepe sa ploua in toata tara incepand din
8 octombrie. Sper sa se si intample acest lucru, intrucat s-ar mai echilibra putin lucrurile”, a anuntat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Ministrul a facut aceasta declaratie in cadrul sedintei extraordinare a Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta, desfasurata luni la sediul Ministerului Mediului si Padurilor.
Pe ordinea de zi s-au aflat analiza situatiei si a prognozelor meteorologice si agrometeorologice, situatia lacurilor de acumulare ale Administratiei Nationale «Apele Romane» si S.C. Hidroelectrica S.A., masuri de diminuare a secetei pedologice si de gestionare a resurselor de apa.
In ultimele trei zile, debitul Dunarii la intrarea in tara, la Bazias, a fost de 2.600 mc/s, egal cu media multianuala a lunii octombrie.
Din pacate, conform prognozelor ANM, in urmatoarele trei zile nu va ploua, iar debitul fluviului va scadea, gradual.
Primele ploi sunt asteptate in bazinul Dunarii in perioada 7-10 octombrie, urmate de precipitatii pe intreg teritoriul national, intre 8 – 12 octombrie.
Efectul lor va fi cresterea debitului la intrarea in tara, dupa 15 octombrie a.c. Conform prognozelor meteo, in intervalul 08-12 octombrie, vor cadea precipitatii la nivelul intregii tari, mai intai in vest, apoi ploile se vor extinde si in zonele afectate de seceta pedologica.
Ca urmare a acestor precipitatii, la sfarsitul lunii octombrie se asteapta debite ale Dunarii chiar mai mari decat media multianuala obisnuita, putand
ajunge la 3000 mc/s.
In ceea ce priveste debitele pe raurile interioare, in prezent acestea sunt la valori cuprinse intre 30 si 50% din mediile multianuale, dar in urma precipitatiilor prognozate situatia se va imbunatati, iar volumul de apa din lacurile de acumulare va creste.
In ultimele zile s-a asigurat exploatarea rationala a lacurilor de acumulare, astfel incat gradul de umplere sa asigure alimentarea cu apa a populatiei si functionarea centralelor hidroelectrice.
Concluziile sedintei Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta, au fost ca nu exista probleme in alimentarea cu apa a populatiei si nici in ceea ce priveste furnizarea de energie electrica.
De asemenea, functionarea centralei nucleare de la Cernavoda nu este afectata, intrucat debitele Dunarii asigura, deocamdata, cantitatea de apa necesara unei bune desfasurari a activitatii.
Foto: visumsurf.ch
Citeste si:
Vremea se raceste, dar ploile se lasa asteptate
Sapte tari europene participa la un proiect de prevenire a secetei
Soare nemilos deasupra Romaniei