Printr-o hotarare a Programului Natiunilor Unite pentru Mediu, data de 16 septembrie a fost declarata Ziua Internationala a Stratului de Ozon.
Decizia ONU sarbatoreste ziua de 16 septembrie 1987, cand a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon.
Protocolul de la Montreal a fost semnat de reprezentantii a 120 de state, dupa descoperirea, in anul 1985, a gaurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii.
Ozonul, "fratele" oxigenului
Ozonul (O3) este o forma alotropica a oxigenului. In atmosfera superioara, sub influenta radiatiilor ultraviolete, o parte din moleculele de oxigen (O2) se descompun in atomi de oxigen. Acesti atomi se recombina cu moleculele de oxigen nedescompuse, formand molecule de ozon (O3).
Stratul de ozon constituie un filtru natural care absoarbe cea mai mare parte a radiatiilor ultraviolete, periculoase pentru organismele vii, impiedicandu-le sa ajunga la suprafata Terrei.
Stratul de ozon a inceput sa se degradeze din cauza dezvoltarii industriale. Gazele nocive generate de activitatea umana, denumite cloro-fluoro-carburi, ajunse in atmosfera, afecteaza`stratul de ozon, intrucat clorul distruge moleculele de ozon.
Mihai Diac