Apa Marii Negre fierbe de opt zile la 30 de grade

Temperatura apei din Marea Neagra a atins temperaturi record de 29-30 grade Celsius timp de opt zile, pe fondul caniculei ce a cuprins Romania in ultima perioada. Fenomenul este ingrijorator, in conditiile in care valoarea medie multianuala in ultimul deceniu pentru aceasta perioada a fost 23,8 grade Celsius.

”Este un record pentru ca au fost inregistrate temperaturi foarte ridicate ale apei timp de opt zile consecutiv”, a declarat pentru ”Green Report” directorul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare Marina “Grigore Antipa” (INCDMGA), Simion Nicolaev.

”Cresterea temperaturii apei nu este lipsita de efecte asupra ecosistemului. Apa este un mediu de viata, cu componente biotice care intra intr-un proces de transformare rapida la astfel de modificari. Momentan nu sunt probleme cu vietuitoarele marine, dar ne ingrijoreaza situatatia aceasta pe termen lung”, a mai spus Nicolaev.

Potrivit masuratorilor, apa Marii Negre a inregistrat in aceasta dimineata o medie de 29,1 grade, iar ieri – 29,7 grade. De asemenea, valoarea temperaturii s-a situat saptamana trecuta in jurul valorii de 29,5 grade Celsius. Aceasta, in conditiile in care, potrivit directorului INCDMGA inregistrarea temperaturilor se face la ora 09.00.

Canicula continua si in aceasta saptamana

Astazi, apa marii a atins cele mai ridicate valori la Constanta (30 de grade), in timp ce valoarea cea mai scazuta a fost inregistrata in zona Sulina (27 de grade).

Potrivit prognozei meteo, vremea se va mentine calduroasă in urmatoarele zile, cu temperaturile maxime cuprinse între 31 si 33 grade si minime între 22 si 24 grade.Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 28 si 29 grade.

In urma cu o luna, sute de pesti morti au fost adusi de apele marii pe plajele din Constanta, Navodari si Mamaia. Potrivit specialistilor, pestii au murit din cauza scaderii salinitatii apei si a lipsei oxigenului, pe fondul inundatiilor si a caniculei, care au adus mai multa apa dulce in Marea Neagra si au dus la cresterea temperaturii apei.

Raluca Petrescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri