Națiunile Unite au găsit o soluție să oprească creșterea emisiilor de carbon

Când vine vorba de lupta față de schimbările climatice, cel mai urgent pas este acela de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Oamenii de știință de la Națiunile Unite au găsit o soluție pentru stoparea acestor emisii, pentru 15 – 20 de ani: restaurarea a 900 de milioane de hectare de terenuri degradate.

deșerturi secetă Europa

Rene Castro Salazar, asistentul directorului general al Organizației Națiunile Unite, departamentul de Alimentație și Agricultură, a spus că din două miliarde de terenuri din toată lumea, care au fost degradate din cauza utilizării necorespunzătoare sau excesivă, a defrișărilor și a altor factori, în mare măsură, umani, 900 de milioane de hectare ar putea fi restaurate.

Dacă aceste terenuri ar fi folosite din nou pentru pășunat, pentru culturi sustenabile sau pentru păduri, ar converti suficiente cantități de dioxid de carbon, cel mai periculos gaz cu efect de seră, pentru următorii 15 – 20 de ani. Astfel, omenirea ar avea timp să inventeze și să adopte tehnologii neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

„Am pierdut funcția biologică a solului. Va trebuie să revenim la ea”, a spus pentru Bloomberg Barron J. Orr, cercetător la departamentul de Combaterea Deșertificării al Națiunilor Unite. „Dacă o să facem asta, o să transformăm pământul în mare parte din soluția pentru lupta față de schimbările climatice”.

Planul propus de ONU ar costa 300 de miliarde de dolari, adică mai puțin decât investește China în energie regenerabilă și echivalentul cheltuielilor militare la nivel global, pentru 60 de zile.

Prima mișcare ar fi abordarea problemei deșertificării și transformarea pământului uscat într-unul care poate susține puțină viață. Cel puțin o treime din pământul de pe tot Globul a fost degradat într-o oarecare măsură, afectând direct viața a două miliarde de oameni.

„Ideea este să mutăm mai mult carbon în sol”, a mai spus Orr. „Nu va fi simplu, din cauza condițiilor naturale. Dar cheia este să păstrăm carbonul în sol și să facem ca vegetația naturală să prospere din nou”.

Soluția pentru a transforma pământul uscat într-unul cu vegetație va fi utilizarea fertilizatorilor de calitate, în cantități perfect calculate.

Eduardo Mansur, directorul departamentului de Pământ și Apă, a subliniat că nu este vorba de a revendica deșertul, ci de a restabili terenurile necultivate care erau productive înainte de intervenția umană.

Luna trecută, la o conferință ONU, din New Delhi, despre deșertificare, 196 de țări, plus Uniunea Europeană, au semnat o declarație prin care și-au asumat că vor adopta măsurile necesare pentru a restaura, până în 2030, terenurile neproductive.

Echipa ONU a folosit imagini din satelit pentru a identifica cele 900 de milioane de hectare care ar putea fi restaurate, la modul realist. În multe cazuri, beneficiile restaurării terenurilor vor însemna creșterea ofertei alimentare, turismului și alte utilizări comerciale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri