Nasurile care salvează planeta. Cățeii abandonați, gardieni de mediu

45 de căței abandonați au devenit gardieni de mediu. Salvați de pe străzile orașelor americane sau din adăposturi, câinii au trecut printr-un proces de ,,reconversie profesională”, grație unei fundații care îi antrenează și apoi îi trimite în misiune în parcurile naționale din toată lumea.

Câinii sunt cunoscuți pentru simțul excepțional al mirosului iar în ultimii ani această capacitate a fost folosită într-un mod cu totul special. Organizația Working Dogs for Conservation (WD4C) a pus bazele unui program inovator, antrenând câini pentru a identifica diferite probleme legate de mediu și conservare. Mulți câini dresați pentru a proteja mediul provin din adopții. Animalele au fost salvate din adăposturi, de pe străzi sau de la crescători, au primit a doua șansă și… un job.

Unde lucrează gardienii de mediu patrupezi

Programul de combatere a braconajului și traficului cu animale exotice a început în Valea Luangwa din Zambia. Câinii au fost antrenați să detecteze arme, praf de pușcă, muniție, fildeș, coarne de rinocer, carne de vânat sau solzi de pangolin. Programul a fost un succes, iar acum câinii ajută la protecția rinocerilor din Zambia.

Din Valea Luangwa, programul a fost extins la granița cu Malawi, unde sunt rute vechi ale traficului cu animale exotice. În acest moment, cânii lucrează și la protejarea faunei din parcul Serengeti. Un alt program la care participă câinii este cel pentru protecția dihorilor, specie considerată dispărută în Statele Unite, între anii 1979 și 1981, din cauza scăderii populațiilor de câini de preerie (o specie de rozătoare din America de Nord), principala lor sursă de hrană. Câinii-gardieni au fost folosiți pentru numărarea și monitorizarea acestor animale nocturne, în mare parte solitare.

Unul dintre cele mai notabile exemple de utilizare a câinilor care protejează mediul este identificarea speciilor invazive. Câinii pot detecta mirosurile speciilor alogene care amenință ecosistemele native și pot identifica, de exemplu, mirosurile de plante sau animale care pot afecta grav mediul. De asemenea, câinii sunt instruiți să detecteze poluarea cu substanțe chimice. Prin folosirea simțului lor olfactiv dezvoltat, ei pot descoperi zonele poluate, contribuind astfel la identificarea surselor de contaminare. Un alt aspect remarcabil al acestui program este implicarea câinilor în conservarea speciilor în pericol de dispariție. Ei iau urma animalelor și identifică zonele-cheie pentru conservarea acestora, protejând habitatele esențiale pentru supraviețuirea speciilor amenințate.

Citește și:

Păsările migratoare pot fi învățate să se adapteze schimbărilor climatice

Politicile privind schimbările climatice, tergiversate de calcule politice

spot_img

Ultimele știri