NASA a publicat primele imagini 3D ale Soarelui

NASA a publicat cele mai recente imagini ale Soarelui, pe baza datelor stereo de inalta rezolutie, surprinse la inceputul acestei luni.

Pentru realizarea fotografiilor, sondele gemene STEREO ale NASA au fost pozitionate in zone opuse ale Soarelui.

"Pentru prima data, putem privi fenomenul solar in toata maretia sa, cu ajutorul imaginilor 3D", spune Angelos Vourlidas, un membru al echipei de stiinta STEREO de la Naval Research Lab din Washington, DC.

"Acesta este un moment mare in fizica solara. STEREO a dezvaluit Soarele asa cum este el de fapt – o sfera de plasma fierbinte si campuri magnetice complicat tesute", a mai spus cercetatorul.

Fiecare sonda STEREO fotografiaza jumatate din stea. Cercetatorii combina imaginile pentru a crea o sfera. Acestea nu sunt insa fotografii obisnuite. Telescoapele STEREO sunt reglate la patru lungimi de unda ale radiatiilor ultraviolete extreme si sunt setate sa urmareasca aspectele cheie ale activitatii solare, cum ar fi exploziile solare, tsunami si undele magnetice.

”Cu astfel de informatii, putem zbura in jurul soarelui pentru a vedea ce se intampla deasupra orizontului, fara a parasi birourile noastre," a declarat Lika Guhathakurta, cercetator din cadrul programului STEREO, mentionand: "Ma astept la progrese mari in fizica teoretica solara si in prognoza meteo spatiala."

”Cu acest model global, putem urmari acum exploziile solare care au efecte si asupra altor planete. Aceste infomatii sunt foarte valoroase pentru misiunile NASA care vizeaza planete ca Mercur, Marte, sau asteroizi”, a spus, la randul sau, Bill Murtagh, meteorolog la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).  

Foto: nasa. org

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri