NASA: O noua explozie solara gigantica

O noua explozie solara uriasa, mult mai puternica decat cea inregistrata de dispozitivele NASA in luna noiembrie, a fost surprinsa, pe 6 decembrie, de satelitul Solar Dynamics Observatory (SDO), lansat de agentia spatiala americana in luna februarie, informeaza site-ul revistei Popular Science, citat de Mediafax.

Noua eruptie s-a produs in emisfera sudica a Soarelui, iar filamentul de materie solara expulzat in spatiu se intinde pe o suprafata de peste 700.000 de kilometri, echivaland dublul distantei dintre Terra si Luna. Totodata, aceasta ejectie de plasma solara a fost cu 96.000 de kilometri mai lunga decat cea inregistrata in timpul precedentei explozii solare, ce s-a produs in luna noiembrie.

Potrivit editiei electronice a revistei Popular Science (popsci.com), fluxul de plasma solara nu se indreapta catre Terra, iar din acest motiv specialistii afirma ca nu exista riscul ca explozia solara de luni sa afecteze satelitii de pe orbita terestra sau dispozitivele electrice si electronice de la suprafata Terrei. Aceasta informatie a fost confirmata si de site-ul spaceweather.com.

Cu toate acestea, vantul solar care transporta particulele expulzate de Soare, a trecut, in noaptea de marti spre miercuri, deasupra regiunilor polare al Terrei, "atingand usor" campul magnetic terestru si generand spectaculoase aurore boreale deasupra Suediei, in apropiere de Cercul polar.

Potrivit site-ului spaceweather.com, un nou "val" de vanturi solare se indreapta catre Terra si va ajunge in apropierea planetei noastre pe 10 decembrie. Pasionatii de astronomie de la latitudini mari vor avea posibilitatea de a admira noi aurore boreale in weekend.

Pentru a proteja retelele de distributie a energiei electrice de la sol, NASA a conceput proiectul spatial Solar Shield, ce va fi inaugurat in viitorul apropiat. Solar Shield va folosi datele transmise de Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) si de sistemul de sateliti STEREO pentru a lansa un semnal de avertizare cu ajutorul caruia specialistii de la sol vor avea posibilitatea de a opri de la distanta, cu ajutorul computerelor, generatoarele electrice de pe linia retelelor de inalta tensiune, prevenind astfel avarierea acestora in urma furtunilor solare.

In urma exploziilor solare de mare intensitate, unda de soc poate afecta satelitii, retelele de distributie a electricitatii si liniile de comunicatii de pe tot globul.

Potrivit presei internationale, unii specialisti cred ca Pamantul va fi lovit de niveluri fara precedent de energie magnetica, din cauza exploziilor solare, in jurul anului 2013.

In timpul unei eruptii solare, o cantitate uriasa de energie care se afla in cromosfera si coroana Soarelui este eliberata instantaneu. Materia este proiectata la viteza foarte mare in spatiul interplanetar. Fenomenul este insotit de o emisie de raze X, de unde radio si, in cazul eruptiilor mai puternice, de lumina vizibila. Cand ajung in apropierea Pamantului si intra in atmosfera, in special deasupra regiunii polului nord, particulele creeaza aurorele polare. De asemenea, ele perturba propagarea undelor radio in jurul globului, afectand retelele de distributie a electricitatii.

Frecventa si intensitatea fenomenelor variaza cu o perioada de circa 11 ani, in acest timp numarul petelor solare inregistrand un minimum si un maximum. Activitatea solara este influentata si de magnetism si de rotatia Soarelui.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri