Agentia spatiala din Statele Unite va lansa luni primul satelit capabil sa recreeze harta prezentei dioxidului de carbon in atmosfera. Observatorul Orbital de Carbon al NASA (OCO) va indica exact locatiile de pe suprafata Pamantului de unde CO2-ul este emis si absorbit, informeaza The Guardian.
Scopul principal al acestei tehnologii este acela de a rezolva cateva din misterele ce inconjoara deplasarea agentului poluator prin atmosfera. "Obiectivul misiunii OCO este acela de a face masuratori precise care pot fi utilizate pentru localizarea surselor de emisii si a zonelor unde CO2 este absorbit, situate pe suprafata Pamantului", a declarat cercetatorul principal, David Crisp.
Observatorul Orbital de Carbon prezinta un singur instrument – un spectometru, care descompune lumina soarelui reflectata de pe suprafata Pamantului in culorile sale componente, analizand apoi spectrul acesteia pentru a determina prezenta dioxidului de carbon si a oxigenului molecular. Informatiile astfel colectate pot fi utilizate pentru determinarea concentratiilor atmosferice ale celor doua gaze. OCO va produce lunar harti de dioxid de carbon pe o suprafata de 1.600 de kilometri patrati, cu o acuratete de pana la 99 de procente.
Observatorul ii va ajuta pe cercetatori sa descopere locurile unde gazul intra in atmosfera si unde este absorbit de catre plante si oceane. Oamenii de stiinta au dezvaluit ca in circuitul anual al naturii sunt incluse aproximativ 330 miliarde de tone de CO2.