Morcovii ar putea fi soluţia pentru construcţii mai ecologice, susţin cercetătorii

Comunitatea științifică caută de multă vreme noi modalități în care să facă materialele de construcții mai durabile și mai ieftine. După ani de cercetare, se pare că morcovii ar fi soluția pentru a face cimentul mai rezistent, dar și pentru a scădea nivelul emisiilor de carbon. Un grup de cercetători de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie a folosit un blender de uz casnic pentru a amesteca particulele din legume cu beton pentru a vedea dacă pot produce un produs mai puternic și mai ecologic.

„Am aflat că ați putea crește puterea betonului cu 80% folosind o cantitate mică din acest material nou”, a declarat cercetătorul principal, Mohamed Saafi, pentru Reuters.

Adăugarea de morcovi împiedică orice fisuri din beton, a spus echipa. De asemenea, înseamnă că va fi folosită o cantitate mai mică de ciment, reducând astfel producția globală de dioxid de carbon (CO2). Cimentul este responsabil pentru 7% din totalul emisiilor globale de CO2, potrivit estimărilor Agenției Internaționale a Energiei.

Case active: 5 construcții care produc mai multă energie decât consumă

Particulele de morcov sunt furnizate de compania CelluComp, o companie cu sediul în Scoția, care lucrează la dezvoltarea de materiale durabile.

CEO-ul CelluComp, Christian Kemp-Griffin, a explicat că un morcov este format aproape în întregime din apă, dar rămâne în continuare rigid și crocant din cauza celulozei, o substanță fibroasă găsită în toate plantele.

Celuloza este, de asemenea, găsită și în lemn, dar este mai ușor de extras din legume. Cu cantități mari de deșeuri vegetale disponibile ca produs secundar al agriculturii, morcovii reprezintă o sursă ieftină și ecologică pentru fibre.

„Aceste fibre au caracteristici de rezistență în ele. Sunt blocurile de rezistență ale unei legume. Poți să pui câteva din aceste fibre în alte materiale și devine un aditiv care dă caracteristici de performanță”, a declarat el pentru Reuters.

Pentru a modifica proprietățile cimentului este necesară o cantitate mică de celuloză deoarece modifică modul în care apa se comportă în timpul procesului când cimentul se întărește.

„Nu este fibra fizică care provoacă forța. Este modul în care deține apă. Materialul nostru iubește să stea pe apă. Există o reacție chimică care se întâmplă între fibre și ciment. „

Echipa lui Saafi va continua să-și testeze amestecurile, cu sfecla de zahăr de asemenea utilizată, deoarece CelluComp poate obține cantități mari de pastă de sfecla ieftină, rămasă după producția de zahăr.

Tescovină, coceni de porumb sau coji de alune, alternative pentru materialele de construcții tradiționale

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri