La Ploiesti, spatiile verzi sunt ca si inexistente. Cu doar 6,9 mp de spatiu verde pe cap de locuitor ne situam foarte departe de norma europeana de 20 mp de persoana. In plus, rapoartele Agentiei de Mediu Prahova nu au deloc o nota optimista. Primarii nici nu se obosesc sa-si inventarieze zonele verzi, iar la Ploiesti, pe spatii unde s-ar fi putut amenaja parcuri sau gradini publice se construieste de zor.
Norme UE
Pana in 2010 fiecarui ploiestean va trebui sa-i revina 20 de mp de zona verde, iar pana in 2013 nu mai putin de 26 mp de zona verde pe cap de locuitor. Acestea sunt noile norme impuse de Uniunea Europeana. Pe de alta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca unui locuitor sa ii revina 50 de metri patrati de zona verde. Specialistii de mediu nu vad realizabile aceste lucruri, iar autoritatile nu se implica.
Fara gradini publice si parcuri orasenesti
Desi se doreste a fi un oras european, Ploiestiul nu este nici pe departe , in conditiile in care, in anul 2008, aici nu se gaseste nici macar un parc orasenesc. Conform studiilor APM, Ploiestiul nu are decat un singur spatiu verde care se incadreaza la categoria parcuri orasenesti, conditia fiind ca acesta sa depaseasca 20 de hectare. Acesta este Parcul Memorial Constantin Stere care are o suprafata de 141,4 ha. Cat despre gradini publice, la Ploiesti nu avem decat un singur parc care se poate incadra la aceasta categorie, cu o suprafata de aproximativ 15 ha fiind inclus aici doar Parcul Tineretului. Si asta in conditiile in care, pentru unii consilieri locali, modernizarea orasului nu inseamna amenajarea de spatii verzi, ci dezvoltarea urbanistica, adica noi constructii. Un ultim raport al APM Prahova arata clar, la Ploiesti se constata o tendinta de diminuare a suprafetelor ocupate cu spatii verzi care compromite cert posibilitatile ploiestenilor de a trai intr-un climat echilibrat si sanatos.
Perdele forestiere?!
Daca la capitolul amenajare spatii verzi ar mai exista cateva proiecte pe hartie, despre centura verde a orasului, cunoscutele perdele forestiere, nici vorba. Despre primele se poate spune ca exista un proiect pentru un parc de 58 ha in cartierul Mitica Apostol, impadurirea fostei rampe de depozitare a deseurilor din apropierea rafinariei Lukoil, si un parc ce va fi construit in apropiere de Gara de Vest. Cat despre centura verde a orasului, conducerea APM Prahova ne asigura ca, pana in prezent nici o autoritate locala nu a depus vreo cerere de autorizatie pentru amenajarea perdelelor forestiere. „Singura autorizatie inclusa in programele de mediu pentru crearea centurilor verzi a fost solicitata si acordata pentru construirea Parcului Municipal Vest Primariei Ploiesti”, a adaugat Steliean. Mai mult, infiintarea perdelelor forestiere pe DN1 continua sa fie amanata, desi acest program ecologic dateaza din 2005.
Legea spune, realitatea infirma
Conform OUG 114/2007 primariile au obligatia sa asigure din terenul intravilan o suprafata de spatiu verde de minimum 20 de metri patrati pana in anul 2010 si de minimum 26 de metri patrati pana in 2013. Din acest calcul se exclud zonele de agrement situate in afara localitatilor. Spatiul verde reprezinta zona verde din cadrul oraselor si municipiilor, definita ca o retea mozaicata sau un sistem de ecosisteme seminaturale, al carei specific este determinat de vegetatie (lemnoasa, arborescenta, arbustiva, floricola si erbacee). Ploiestiul ocupa unul dintre ultimele locuri in ceea ce priveste spatiul verde care revine pe cap de locuitor cu 6,9 mp. Autoritatile de mediu spun ca in doar doi ani nu se va ajunge la cei 20 mp, mai ales ca dezvoltare urbana, inseamna multe constructii noi pe spatii pe care s-ar fi putut amenaja cu succes zone verzi. Si asta desi, in luna octombrie 2007 Guvernul Romaniei a interzis prin OUG 114 schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor, indiferent de regimul juridic al acestora.
Pentru mai multe informatii viziteaza Monitorul, Prahova