Monitorul de Vrancea: Ocolul Silvic Gugesti taie pe ras din padurile noastre

Zeci de cioate nemarcate si arbori taiati fara autorizatie au fost descoperiti de reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (ITRSV) Focsani si ofiterii de politie in urma verificarilor derulate in padurile administrate de Ocolul Silvic (OS) Gugesti. Controalele au avut loc dupa ce locuitorii din Mera au depus plingeri impotriva OS Gugesti la Politia Odobesti, la ITRSV si la Parchet. Oamenii au acuzat ca se taie la „ras” padurea ce urmeaza sa le fie retrocedata si sustin ca nu se respecta o ordonanta presedintiala emisa de Judecatoria Focsani prin care s-a dispus sistarea taierilor in padurile aflate in litigiu. Mai mult, satenii au cistigat, in instanta, anularea unei hotariri a Comisiei Judetene de Fond Funciar prin care era invalidata retrocedarea a 285,64 hectare de padure.

Inspectorii ITRSV si politistii de la Mera au gasit zeci de cioate nemarcate si arbori taiati fara autorizatie in padurea care urmeaza sa fie retrocedata oamenilor din comuna. Reprezentantii ITRSV au declarat ca verificarile de la Mera sint in derulare, o situatie finala urmind sa fie prezentata in perioada urmatoare, dupa centralizarea cifrelor din procesele verbale de constatare. Constatarile echipelor de control ale ITRSV confirma reclamatiile locuitorilor din Mera, care acuzau taieri masive in padurea din punctul Rimna, padure pe care trebuie sa o primeasca in urma cererilor de retrocedare. „Ocolul Silvic Gugesti taie pe ras din padurile noastre. Am facut sesizari la Politia Mera si la ITRSV in care am aratat ca se taie padurile noastre. Cei de la ITRSV au venit, au facut verificari si au constatat ca in padurile solicitate de noi se taie ilegal. Cel care ne taie padurile este Ocolul Silvic Gugesti, care scoate lemnul la drum forestier de unde il vinde mai departe”, sustine Oancea Labunt, un satean din Mera.

El a adaugat ca oamenii detin documente originale din care reiese ca suprafetele pe care le revendica sint ale lor. „Avem documente originale din care reiese ca sintem proprietarii padurii din punctul Rimna, dar cei de la Ocolul Silvic Gugesti nu ne baga in seama si acum taie doar padurile ce trebuie restituite oamenilor”, a precizat Oancea Labunt.

Acesta a prezentat documente emise de ITRSV, in care se arata ca, folosindu-se de un singur act de punere in valoare, Ocolul Silvic Gugesti a taiat cantitati de lemn mult mai mari decit cele din document.

Lemnul, scos la drum pentru a fi vindut

Unul dintre procesele verbale incheiate de reprezentantii ITRSV, agentul postului de Politie si oamenii din Mera arata ca in mai multe puncte din padurile aflate pe raza Ocolului Silvic Gugesti, au fost facute taieri ilegale de arbori. Doar in ziua de 2 septembrie 2008 au fost gasite 47 de cioate in mai multe unitati amenajistice (u.a.). „Ajunsi in punctul Harabagiu, u.a. 54, UP V-Petreanu, am identificat o suprafata de teren poiana, ce apartine fondului de vinatoare, iar in urma verificarii acesteia a fost identificat un numar de 17 cioate nemarcate, ce au fost masurate si inventariate, fiind anulate cu ciocanul AP-0401, cu vopsea de culoare verde. Tot in acest punct, la indicatia cetatenilor, am identificat o suprafata de padure in u.a. 54 apartinind fondului forestier, unde a fost identificat un numar de 16 cioate nemarcate ce au fost masurate, inventariate si mentionate in fisa de inventar”, se arata intr-un proces verbal incheiat de membrii echipelor de control.
Un alt proces verbal, din 25 septembrie a.c., constata taieri de arbori marcati intr-o partida (cantitate de masa lemnoasa ce urmeaza sa fie taiata) neauto-rizata. Potrivit actului de control, in u.a. Petreanu, partida 906, partida neautorizata, au fost gasite 50 de cioate de arbori marcati cu vopsea de culoare albastra, taiati recent. De asemenea, echipele de control au gasit muncitori de la OS Gugesti, care efectuau lucrari de exploatare. Arbori taiati ilegal au fost gasiti si de inspectorii de la Directia Silvica Focsani. Procesul verbal intocmit de acestia constata un numar de 17 arbori taiati ilegal, precum si 20 metri cubi de lemn de foc depozitat la margi-nea drumului.

Oamenii din Mera au cistigat impotriva Comisiei Judetene

Locuitorii din Mera au reusit sa cistige, in instanta, anularea hotaririi Comisiei Judetene de Fond Funciar prin care era invalidata retrocedarea a 285,64 hectare de padure. Potrivit deciziei Judecatoriei Focsani, membrii Comisiei judetene vor trebui sa reana-lizeze dosarele, urmind sa valideze sau sa invalideze retrocedarea, in functie de actele sau probele depuse de fiecare petent in parte. Avocatul oamenilor din Mera a aratat ca dosarele de retrocedare au fost analizate si aprobate, din februarie a.c., de comisia locala de fond funciar. Pentru fiecare caz in parte a existat schita vizata de padurarul din zona, actele de stare civila si declaratiile martorilor vecini ai terenurilor solicitate. Totusi, comisia locala, desi a trimis dosarele spre validare la Comisia Judeteana, a precizat ca nu isi asuma responsabilitatea asupra declaratiilor de martori si a identificarilor din teren. In aceasta situatie, membrii Comisiei Judetene au invalidat cererile de retrocedare de la Mera.

Plingeri impotriva inspectorilor ITRSV

Contactat de reporterii nostri, seful Ocolului Silvic Gugesti, Vasile Postu a declarat ca, la rindul sau, a depus plingeri la Politia Odobesti si la Inspectoratul Judetean de Politie. Plingerile au fost depuse impotriva locuitorilor din Mera si a inspectorilor de la ITRSV. „Si noi avem plingeri depuse la Politie pentru inscenari si marcari ilegale. Niciodata oamenii din Mera nu au fost proprietari de paduri in Punctul Rimna. Acest punct este situat peste creasta muntilor inspre Poiana Cristei, iar oamenii din Mera nu au avut paduri peste creasta”, sustine Vasile Postu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri