Monitorul de Vrancea: Atentie la apele murdare!

Imbaierea in ape improprii poate provoca boli, acesta este avertismentul lansat de medici. Este recomandata evitarea apelor murdare, deoarece riscurile de imbolnavire sunt multiple. Bolile contractate pot varia de la cele cutanate pana la cea diareica, leptospiroze, meningite virale sau hepatite.

Cea mai buna solutie in aceasta situatie o reprezinta strandurile, care sunt verificate periodic de medicii din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP).

Pentru ca temperaturile exterioare sunt ridicate, strandurile actioneaza ca un magnet pentru cei dornici de distractie si sunt o varianta demna de luat in calcul in tentativa de a evada de sub jugul caldurii.

Reprezentantii DSP Vrancea au inceput deja controalele la strandurile din judet care au solicitat sau solicita avize de functionare. Cel mai probabil, acestea vor fi luate cu asalt zilele acestea de cei care doresc sa se racoreasca. „In cazul piscinelor, administratorii zonei trebuie sa monitorizeze calitatea apei de imbaiere, iar in cazul zonelor neamenajate, obligatia intra in sarcina primariilor. Acestea trebuie sa informeze populatia prin amplasarea de placute avertizoare care sa precizeze daca apa este buna pentru imbaiat“, precizeaza purtatorul de cuvant al DSP, Carmen Gheorghiu.

Potrivit normelor sanitare in vigoare, reprezentantii locurilor de agrement trebuie sa se asigure ca apa din piscine nu poate pune in pericol sanatatea clientilor. „Avem un laborator electro-nic pe care il pornim la inceputul sezonului si care se opreste doar la sfarsitul acestuia. Apa este preluata de acest laborator si este trecuta prin filtre de nisip care opresc impuritatile. Apoi, apa este analizata si, in functie de rezultat, computerul dozeaza o serie de substante care curata apa, astfel incat aceasta este chiar potabila. De asemenea, substantele din apa nu permit transmiterea bolilor de piele, chiar daca cineva din bazin sufera de asa ceva“, sustine Lucian Mocanu, reprezentantul unei firme de agrement.

Cu toate ca se expun la diverse boli, exista persoane care neglijeaza sfaturile medicilor si merg pe princi-piul conform caruia „mie nu mi se poate intampla“. „Cand ma duc la bunici fac baie in Putna si nu imi este frica de boli pentru ca nu mi s-a intamplat niciodata sa iau vreo una“, afirma Gabriel Andronic. La fel de credul este si alt tanar, care este convins ca apa din raurile in care se scalda este curata. „Nu am avut boli din cauza apei pana acum, asa ca nu are de ce sa-mi fie frica. E curata apa“, sustine Ionut Cristea.

Sunt, totusi, si persoane care constientizeaza pericolul la care s-ar expune in cazul imbaierii intr-o apa dintr-o zona neamenajata. „Noi venim in fiecare zi la piscina, cu prietenele, cu sotiile. E placut aici, e apa curata. Nu fac baie in alte locuri din cauza bolilor cu care m-as putea alege“, sustine unul dintre tinerii care au mers ieri la piscina pentru a se racori.

Daca anul trecut au fost controlate cinci astfel de unitati, pana la ora actuala una singura a cerut aviz de functionare. Directia de Sanatate Publica poate da avize inclusiv pentru plaje, dar, pana in acest moment, nu s-au primit astfel de cereri.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri