Monitorul de Vrancea: Asocierea si fondurile europene, salvarea viticulturii vrancene

Accesarea fondurilor europene pentru fermele de semisubzistenta si infiintarea de asociatii sunt solutiile pentru a salva viitorul viticultorii vrancene. Directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula, a afirmat, ieri, la un simpozion pe tema vinificatiei, ca taranii care au luat fonduri prin masura 141 sunt pilonul de baza pentru infiintarea asociatiilor care sa salveze viticultura vranceana.

Viticultura vranceana poate fi salvata doar prin infiintarea de asociatii care sa lucreze suprafete mari de vie si care sa gaseasca solutii pentru vanzarea produselor viticole, struguri sau vin. Directorul Camerei Agricole Vrancea, Gabriel Necula, a afirmat la un simpozion organizat, ieri, la Hotelul Solar, ca doar aceste asociatii vor rezista in viitor, in special dupa 2013. Directorul a aratat in fata a zeci de viti-cultori ca podgoreanul care lucreaza o suprafata mica de vie nu va avea nici o sansa pe o piata unde, cel mai probabil, nu se vor acorda subventii.

„Fermierii care au accesat fondurile europene sunt pilonul de baza pentru infiintarea asociatiilor care sa duca mai departe viticultura vranceana. Viticultorii cu suprafete mici nu vor avea posibilitati financiare sa supravietuiasca dupa 2013. Singura forma de a lucra via este una organizata, in aso-ciatii“, a afirmat directorul Camerei Agricole.

Gabriel Necula a aratat ca, pentru a-i ajuta pe agricultori si pe viticultori, in special, s-a derulat o campanie de popularizare a masurilor pentru accesarea fondurilor europene. Astfel, in ultima sesiune pentru depunerea proiectelor la masura 141, prin care se acorda 1.500 euro anual fermelor de semisubzistenta, au fost realizate 272 de proiecte, din care 83 pentru viticultori. De asemenea, pentru masura 112, prin care se acorda fonduri tinerilor fermieri, au fost realizate 28 de proiecte, toate eligibile, din care 17 pe viticultura. „Toate proiectele vor intra la plata pentru ca nu a fost acoperita suma pentru aceasta sesiune“, a precizat directorul Camerei Agricole.

O alta problema discutata a fost comercializarea produselor viticole, vinuri sau struguri. Chiar daca multi producatori vranceni realizeaza vinuri de o calitate ridicata, nu au si piata de desfacere pentru ele. Camera Agricola a incercat sa gaseasca firme interesate de achizitionarea vinurilor vrancene insa discutiile s-au blocat din cauza cantitatilor mici ale viticultorilor. Totusi, se pare ca in perioada urmatoare va fi semnat un contract intre o retea de magazine din Franta si Odovitis Odobesti, firma inginerului Adrian Porumb. Reprezentantii supermarket-urilor Ocean si Carrefour au efectuat, in primavara, un studiu de piata in Romania si au fost impresionati de vinurile produse la Odobesti.

Citeste mai mult in Monitorul de Vrancea
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri