Anul acesta, 40.000 de romani au posibilitate sa-si inlocuiasca masinile vechi cu unele noi, in cadrul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national, cunoscut generic ca programul „Rabla”, demarat ieri 1 iunie. Si in acest an, programul se va desfasura in 2 etape, prima etapa demarata la 1 iunie pana la 25 septembrie si cea de-a doua, incepand cu 1 octombrie pana la 12 decembrie 2008. Potrivit datelor furnizate de Administatia Fondului de Mediu, pentru prima etapa a Programului „Rabla” la nivelul judetului Prahova au fost validati 4 producatori, importatori de autoturisme si distribuitori autorizati ai acestora. Astfel, prahovenii pot alege unul din cele 400 de autoturisme marca Volkswagen distribuite si prin intermediul filialei prahovene a firmei Cardinal Motors. In plus, prahovenii mai au la dispozitie 155 de autoturisme marca Opel prin intermediul firmei DI- BAS, si tot aici, in cadrul Programului „Rabla” sunt puse la vanzare 157 de autoturisme marca Chevrolet.
Cei care doresc sa renunte la masina veche pentru a-si cumpara un Peugeot, o pot face adresandu-se firmei Eurial Invest care este prezenta in cadrul Programului „Rabla” cu nu mai putin de 1.000 de autoturisme marca Peugeot, ca si firmei Elcani SRL, prezenta si ea in cadrul Programului de innoire a parcului auto national cu 400 de autoturisme marca Fiat. De asemenea, cei care doresc sa se debaraseze de autoturismul vechi pentru a obtine polita de 3.000 lei necesara achizitionarii unui autoturism nou in cadrul Programului „Rabla” o pot face la unul dintre cei 6 operatori economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz. Trei astfel de centre de colectare pot fi gasite in Ploiesti, respectiv Veni Panipat din str.Stindardului nr.11, Rematholding Co SRL din str.Mihai Bravu nr.231 si Remat SA Ploiesti, str. Muzelor nr.38, dar si in Campina, pe str.Orizontului nr.13. Tot la Campina este autorizat pentru Programul „Rabla” si centrul de colectare Remprod SRL din str.Petrolistului nr.10, la Boldesti Scaieni centrul de colectare Dancor Com SRL, str.Gloriei nr.23 si in comuna Bucov, sat Pleasa, centrul de colectare al Muler Guttenbrunn Recycling SRL Timis, din str.Industriei nr.2. Obiectivul acestui Program vizeaza diminuarea poluarii prin scoaterea din uz a autoturismelor vechi, proprietate a persoanelor fizice romane, cu nivel de poluare ridicat. De acest program, pot beneficia doar persoanele fizice, proprietari sau mostenitori ai unui autovehicul functional, inmatriculat in Romania si a carui vechime depaseste 12 ani de la data fabricatiei. Lista producatorilor, importatorilor si distribuitorilor autorizati sa participe in anul 2008, la Programul de innoire a Parcului auto national, precum si cea a operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz sunt publicate pe site-ul AFM, www.afm.ro.
Conditii
Orice proprietar sau mostenitor al unui autoturism poate beneficia de o prima in cuantum de 3.000 de lei daca s-a inscris la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism. Conform legii poate beneficia de o prima in cuantum de 3.000 lei orice proprietar/mostenitor al unui autoturism uzat, care s-a inscris la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou; a predat autoturismul uzat spre casare unui operator economic autorizat, conform prevederilor legale, sa desfasoare activitati de colectare a vehiculelor scoase din uz, obtinand un certificat de distrugere; a radiat din evidenta circulatiei autoturismul uzat si achizitioneaza un autoturism nou de la un producator validat.
Pentru mai multe informatii viziteaza Monitorul de Prahova