Reducerea cu peste 50% a consumului de energie, utilizarea creativa a energiei alternative, reducerea emisiilor de CO2 cu 10 tone, utilizarea materialelor reciclate – un scurt sumar al noului concept de benzinarie verde a Grupului MOL, dedicat principiilor de dezvoltare durabila.
Benzinaria recent inaugurata in Budapesta demonstreaza totodata faptul ca protectia mediului si designul progresiv nu sunt termeni contradictorii: proiectul in valoare de peste 300 milioane HUF (in jur de 1 milion EUR) nu va deservi doar clientul viitorului, ci si pe cel al prezentului.
MOL a cautat permanent metode de a dezvolta "benzinaria viitorului". Printre principalele obiective sunt reducerea costurilor cu energia in benzinarii si utilizarea energiei alternative. Prin folosirea surselor alternative de energie si a tehnologiilor eficiente din punct de vedere al consumului de energie, costurile de constructie au crescut cu aproape 20% comparativ cu metodele traditionale, insa MOL poate economisi acum peste 7000 m3 de gaze naturale si 120.000 kwh anual. in timpul zilelor insorite, bezinaria poate genera in totalitate energia de care are nevoie.
"Noua noastra benzinarie are, de asemenea, un aspect exterior relaxant si prietenos, fiind perfect integrata in mediul inconjurator. De exemplu, elemente de vegetatie decoreaza mare parte din fatada si acoperis. Acestea izoleaza impotriva frigului in timpul iernii si a caldurii in timpul verii, actionând ca un aparat de aer conditionat natural. Elementele de vegetatie contribuie si la oxigenarea aerului pe tot parcursul anului si neutralizeaza aproape 10 tone de CO2 anual" , a decxlarat Jeno Horvath Dori, Director MOL Retail, Ungaria.
Grupul MOL intentioneaza sa deschida noi benzinarii folosind solutii inovatoare similare sau imbunatatite in Ungaria, dar si in tarile invecinate, precum Slovacia sau Croatia.
De asemenea, noua benzinarie este echipata cu un incarcator turbo pentru alimentarea vehiculelor electrice. Acesta va fi primul echipament de acest fel localizat intr-o benzinarie in Ungaria. Prin intermediul lui bateriile vehiculelor electrice vor fi incarcate in totalitate in doar 20 de minute.
Ce aduce inovativ conceptul benzinariei ecologice?
Crestere semnificativa a izolatiei cladirii, incluzând suprafete de sticla speciala pe trei straturi. Acestea reduc caldura in timpul verii si pierderea ei in timpul iernii. Concomitent, este redusa si energia consumata pentru incalzire sau racire.
Peretele si acoperisul acoperite cu elemente de vegetatie neutralizeaza 10 tone de CO2 pe an, reducând, de asemenea, consumul de energie si efectele diferentelor de temperatura iarna/vara asupra cladirii. Energia astfel economisita reduce, la rândul ei, emisiile de CO2 cu aproape 100 de tone.
Ca urmare a colectarii si stocarii apei provenite din ploi in cisterne, irigarea plantelor de pe acoperis si pereti este mai simpla. Astfel, consumul de apa potabila va fi minim.
Sistemul de incalzire, respectiv racire a cladirilor si de alimentare cu apa calda este foarte modern, bazându-se pe conceptul "aer-apa". Acesta este echipat o pompa si un schimbator de caldura, emisiile de CO2 fiind astfel egale cu zero.
Acoperisul de deasupra spatiului din fata cladirii benzinariei precum si ramurile "copacului solar" sunt echipate cu panouri solare cu o suprafata de 250 m2. Acestea genereaza aproape 31.000 kwh pe an, reducand semnificativ necesarul de energie suplimentara pentru operarea benzinariei.
Sistemul de iluminare de tip LED este utilizat in interiorul cladirii si in zona din fata acesteia. Cele 355 de lampe LED instalate permit economisirea a 6.000 kwh pe an.
Interiorul este conceput si construit folosind materiale ecologice: echipamentul special pentru magazin si mobilierul sunt fabricate din carton reciclat; podea din vinyl textile; lampile din tavan sunt confectionate din 512 dopuri folosite; sistemul de iluminat LED si becurile decorative creeaza un microclimat, facând magazinul si mai atragator.