Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat marți, la conferința Circular 4, că legislaţia privind gestionarea şi colectarea deşeurilor ar putea fi aprobată în două săptămâni. Apoi, primul pas va fi o campanie de educare a populației, care va presupune și publicarea unui ghid de bune practici.
„Cred că 2018 este startul economiei circulare în România și că economia circulară este baza dezvoltării durabile a unei societăți. Nu putem trăi într-un mediu curat dacă nu reușim să le explicăm cetățenilor ce înseamnă economia circulară. Să le spunem că la ora actuală noi, românii, aruncăm banii la gunoi pentru că toate deșeurile pe care le producem le ducem la groapa de gunoi și nu avem grijă să dezvoltăm o adevărată industrie de reciclare”, a declarat ministrul Mediului în deschiderea conferinței Circular 4, organizată de Asociația Green Revolution.
Acesta a mai adăugat că ordonanța de urgență privind modificarea legilor 249, din 2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, și 211 din 2011 privind regimul deşeurilor ar putea fi aprobată în următoarele două săptămâni de către Guvernul PSD-ALDE.
Vicepremierul Gavrilescu a subliniat că modificările acestor legi sunt importante pentru ca toți actorii implicați în trasabilitatea deșeului să știe care îi sunt atribuțiile, dar și ce sancțiuni drastice riscă în cazul în care nu și le îndeplinește.
„Nu o să poată să fie, să spunem, perfectul. Este practic imposibil, când, până acum atâţia ani, ne-am obişnuit ca tot ceea ce producem deşeu să-l ducem la groapă. Ne-am propus ca în 2035 să depozităm numai 10%, lucrul acesta înseamnă că în anul 2018 să înceapă startul şi să înceapă nu aşa, să zicem lento, ci pe pilot automat”, a mai spus aceasta.
Potrivit ministrului Mediului, primul pas după aprobarea Ordonanței de Guvern va fi mediatizarea măsurilor și educarea populației, prin intermediul unei campanii organizate în colaborare cu Ministerul Educației și cel al Sănătății. Campania va presupune și publicarea unui ghid de bune practici.
Aceasta a anunțat că va modifica și Hotărârea de Guvern de funcționare a Gărzii Naționale de Mediu, astfel încât administrația să poată face controale și să sancționeze în consecință, dacă este cazul.
„Nici nu m-am gândit vreo clipă să nu amendez începând de la Consiliul Județean în jos”, a mai declarat Gavrilescu.
Alice Nichita, Președintele Asociației Române pentru Ambalaje și Mediu, a spus că asociația pe care o reprezintă a cerut întotdeauna clarificarea responsabilităților actorilor de pe lanț pentru că nu este doar responsabilitatea producătorilor, deși ei se supun principiului responsabilității extinse.
„Sunt foarte bucuroasă să aud că prin noua legislație se va face ordine în ce există până acum. Într-adevăr, am avut crâmpeie de legislație mai puțin corelate și cred că este în beneficiul tuturor să avem un cadru legislativ unitar. O dată ce vom avea aceste roluri și responsabilități stabilite și echitabile între toți actorii de pe lanț, e foarte bine să avem controlul din partea autorităților statului pentru că e mai puțin de dorit ca actorii să se controleze între ei. Ne trebuie o regulă pentru toată lumea și o transabilitate, de la generator, până la reciclare. Noi am cerut în mod constant transparență pe tot lanțul”, a răspuns Alice Nichita la declarațiile ministrului Mediului.
Aceasta a adăugat că asociația pe care o conduce susține implementarea instrumentelor economice „Plătește cât arunci” și taxa la groapă.
„Împreună pot să-și facă efectul scontat care este creșterea de deșeuri, de ambalaje sortate, colectate separat, de la populație”, a mai spus Nichita.