Mobilitatea urbană la Cluj: autobuze cu hidrogen, parcări de biciclete și tren metropolitan

Primăria Cluj-Napoca a inclus în proiectul de buget pe anul 2022 fonduri pentru achiziția de mijloace de transport eco, realizarea de parcări pentru biciclete și studii de fezabilitate privind trenul metropolitan. 

Municipalitatea din Cluj-Napoca spune vrea să facă orașul neutru din punct de vedere climatic, iar decarbonizarea transportului este un element esențial în această direcție.

Bugetul primăriei Cluj-Napoca va fi dezbătut pe 27 ianuarie și fiecare cetățean va putea lua parte online la dezbatere.

Primăria a alocat în proiectul de buget pentru 2022 sumele de 1.250.000 lei pentru achiziția de autobuze pe bază de hidrogen, 2.400.000 lei pentru autobuze electrice autonome și 5.000.000 lei pentru articulate/nearticulate, dar și 3.000.000 lei pentru troleibuze/ autobuze cu încărcare la linia de contact. Costurile achizițiilor vor fi însă completate cu fonduri europene, mai ales că prețul unui singur autobuz care funcționează pe bază de hidrogen se ridică la aproximativ 700.000 de euro.

Primarul municipiului, Emil Boc, a declarat pentru TVR: „Vrem să ajungem oraș complet verde, nepoluant în domeniul transportului public pînă în 2028. Asta înseamnă că trebuie să investim încă de pe acum în surse alternative la cele tradiționale. Achiziționăm autobuze electrice, autobuze cu hidrogen și autobuze autonome. Cea mai mare parte a banilor vor veni din fonduri europene”.

Hidrogenul rămâne însă un combustibil de abia intrat în folosință, iar semnele de întrebare cu privire la acesta rămân. Hidrogenul este de trei feluri: cel gri se obține din combustibili fosili, iar în timpul procesului de generare a H2 gri, produsul secundar dioxid de carbon (CO2) este eliminat în atmosferă. Pentru a obține hidrogen albastru, CO2-ul este captat. Hidrogenul verde este produs exclusiv din materii prime regenerabile. Cu toate acestea, până acum nu a fost posibil să se producă varianta verde a H2 în cantități suficiente folosind această tehnologie, potrivit site-ului Linde, un producător de astfel de combustibil.

500 de locuri de parcare pentru biciclete

În proiectul de buget al Primăriei Cluj sunt prevăzute și sume de 2.502.150 lei pentru realizarea de noi locuri pentru biciclete în spații securizate. Termenul de finalizare pentru cel puțin noi locuri de parcare este finalul lui 2022. Exemple de locații oferite de Primărie: Fântânele, Donath, Mureșului, Nirajului, Primăverii 2, Hașdeu. Alte locații vor fi identificate după finalizarea procedurii de desființare pe care administrativă a garajelor propuse pentru 2022.

În ceea ce privește mobilitatea urbană, Primăria a prevăzut o sumă de 4.067.000 lei pentru studii urbane, PUZ și Documentatia Tehnica pentru Autorizarea lucrarilor de Construire (DTAC) pentru Centura Metropolitană. Studiilor și documentațiilor tehnice pentru trenul metropolitan și metrou le sunt alocate 4.944.000 lei.

Citește și: Petiție pentru realizarea unei piste de biciclete pe Valea Oltului

Două treimi din mașinile vândute în Norvegia sunt electrice, marca Tesla fiind pe primul loc

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri