Proiectul Rosia Montana a murit din punct de vedere juridic, iar tot ce se va intampla in urmatoarea perioada va sta doar in mana unor decizii poltice. Acesta este mesajul pe care l-au transmis marti reprezentantii organizatiei nonguvernamentale Alburnus Maior, initiatorii si coordonatorii campaniei Salvati Rosia Montana.
"Daca toate reglementarile, la care Alburnus Maior si partenerii sai au facut apel in instantele de judecata, ar fi fost respectate, compania Gabriel Resources nu ar fi ajuns pana in acest stadiu de dezvoltare al proiectului sau, pe care in mod eronat il numeste proiect de minerit responsabil. Rezultatele litigiilor pronuntate de instante judecatoresti ale Statului Roman conduc in mod legitim la concluzia ca momentul final pana cand Gabriel va renunta la intentia de proiect si implicit la ilegalitati este doar o chestiune de timp", potrivit reprezentantului Alburnus Maior, Stefania Simion. Alburnus Maior si partenerii sai au spus ca asteapta cu nerabdare acest moment, pentru a se dedica in mod neconstrans dezvoltarii durabile a Rosiei Montane.
In septembrie 2007, Ministerul Mediului a constatat ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier Rosia Montana nu mai poate continua, sistand aceasta procedura pe termen nelimitat. Ministerul a luat aceasta decizie datorita faptului ca certificatele de urbanism ale companiei au fost suspendate prin decizii judecatoresti in cadrul actiunilor in instant, intentate de catre Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (Cluj-Napoca).
"Avem nevoie de o cultura a cazurilor de mediu, de precedente, de o experienta dobandita in acest domeniu de instantele de judecata, de reprezentantii publicului si de catre autoritati, pentru a putea spune ca accesul la justitie este si unul efectiv", a declarat Andreea Szabo, avocatul care apara interesele oraganizatiei Alburnus Maior. Aceasta a mai precizat ca ramane deschisa oricui posibilitatea de a face sesizari autoritatilor administrative competente, precum Agentiile pentru Protectia Mediului sau Garda de Mediu, in legatura cu incalcarile legislatiei de mediu pe care le cunoaste, sau chiar a politiei si a procuraturii, daca fapta sesizata intra sub incidenta legii penale romane.
In prezent, aproximativ 10 procese se afla pe rolul instantelor din Romania, toate impotriva autoritatilor, al caror rol in societate ar fi fost in primul rand sa reprezinte interesele propriilor cetateni; intr-un stat de drept slab, societatea civila trebuie sa fie in primul rand vigilenta si informata, potrivit reprezentantilor Alburnus Maior. Cazurile in instanta initiate de Alburnus Maior isi propun sa asigure ca procesul decizional al proiectului minier propus la Rosia Montana este unul democratic, bazat pe participare publica si in deplin respect fata de drepturile constitutional garantate ale populatiei direct afectate.
Alburnus Maior este un ONG cu sediul in Rosia Montana si reprezinta, din 2000, interesele unui grup de localnici din Rosia Montana si din Bucium, care se opun proiectului minier propus la Rosia Montana de catre Rosia Montana Gold Corporation. Opozitia lor are la baza considerente sociale, de mediu, economice si culturale.