Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) se pregateste sa interzica organismele modificate genetic, infiintand, in acest sens, Comisia pentru Securitate Biologica care va analiza oportunitatea acestei decizii, a anuntat astazi ministrul Mediului, Attila Korodi, in cadrul unui pranz ecologic desfasurat la Clubul Taranului Roman din Bucuresti si organizat de Greenpeace impreuna cu Federatia Nationala pentru Agricultura Ecologica.
"Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile este in posesia unor studii stiintifice recente care ridica serioase semne de intrebare cu privire la siguranta porumbului Modificat Genetic MON810 pentru mediu si sanatate. Sunt studii folosite si de alte State din UE cum ar fi Franta, Ungaria, Austria, Grecia, Polonia si Italia pentru a evita cultivarea acestui soi de porumb care produce propriul pesticid. Legislatia europeana permite Statelor membre, deci inclusiv Romaniei, sa ia masuri de restrictionare a unui OMG", a declarat Attila Korodi. Ministrul asteapta de la Comisia pentru Securitate Biologica, care va deveni operationala dupa 15 aprilie, sa verifice impactul pe care l-ar avea asupra mediului cultivarea porumbului MON810.
"MMDD aplica o politica precauta in ceea ce priveste OMG-urile. In acest sens le cer fermierilor sa nu achizitioneze seminte de MON810 si sa nu le insamanteze incepand cu acest an. Cu toate ca anul trecut s-au cultivat doar 332 de hectare cu MON810, deci nu poate fi vorba de intentii spectaculoase in acest an, avem datoria sa fim precauti", a adaugat ministrul.
"Produsele ecologice sunt din ce in ce mai cautate pentru ca ele cresc calitatea vietii si a sanatatii", a declarat ministrul Mediului. "Sunt studii care arata ca fructele si legumele eco contin cu 40% mai multi antioxidanti decat cele normale", a adaugat acesta.
Organizatia ecologica Greenpeace a salutat intentia ministrului Mediului de a interzice OMG-urile. "Suntem multumiti de decizia pe care a luat-o ministrul pentru ca studiile din posesia Ministerului au fost folosite si de Franta care a interzis uilterior porumbul MG. Speram ca asa va fi si la noi", a declarat Gabriel Paun, reprezentant Greenpeace.
La randul lor, agricultorii asteapta interzicerea oficiala a OMG-urilor. "Sunt biogospodar si reprezint nu numai taranii ecologici, ci toti taranii din tara", a declarat Wili Shuster, ecoproducator prezent la intalnire. "Vreau sa se interzica OMG-urile si nu-mi ajunge politica precauta. Pana vine rezultatul comisiei focul arde si vom fi infectati deja. OMG-urile sunt rele si otravitoare atat pentru om cat si pentru natura. Este in pericol mamaliga romaneasca", a mai spus acesta.