Misterul apei de pe Saturn, rezolvat dupa 14 ani

Observatorul spatial Herschel, de la ESA, a descoperit ca ploaia de pe Saturn vine de la satelitul sau inghetat, Enceladus, rezolvand, astfel, misterul provenientei apei din atmosfera superioara a lui Saturn, vechi de 14 ani.

Ultimele rezultate ale lui Herschel demonstreaza ca Enceladus este singura luna din Sistemul Solar care influenteaza compozitia chimica a planetei pe care o orbiteaza, transmite ESA.

Enceladus elimina in spatiu circa 250kg de vapori de apa in fiecare secunda, prin intermediul a mai multe fantani din regiunea polara sudica.

Apa tasnita de pe Enceladus formeaza un inel de vapori de apa in jurul lui Saturn. Acesta nu a putut fi detectat pana acum, intrucat vaporii de apa nu se vad in lumina normala. Observatorul Herschel i-a descoperit folosind infrarosii.

"Observatorul spatial in infrarosii de la ESA a gasit vaporii de apa din atmosfera lui Saturn. Misiunea Cassini/Huygens de la NASA/ESA a descoperit fantanile de pe Enceladus, iar acum Herschel ne arata ce legatura este intre ele", a declarat Goran Pilbratt, expert in cadrul proiectului Herschel al Agentiei Spatiale Europene (ESA).

Prezenta apei in atmosfera superioara a lui Saturn a fost un mister, pana acum. Fenomenul a fost raportat pentru prima oara in 1997, de catre echipele care foloseau Obbservatorul spatial in infrarosii de la ESA, insa sursa a ramas necunoscuta.

Citeste mai mult despre Misterul apei de pe Saturn, rezolvat dupa 14 ani pe Realitatea.net

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri