Ministrul Mediului inspecteaza microhidrocentralele din Arges

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, va efectua luni o vizita in judetul Arges, in zonele unde se construiesc microhidrocentrale.

Potrivit Ministerului Mediului si Padurilor, vizita se organizeaza “pentru a evalua situatia constructiilor de microhidrocentrale si pentru a dispune masurile necesare, din perspectiva aplicarii legislatiei nationale si comunitare privind protectia mediului”.

Deplasarea are loc in urma unor controale dispuse de Rovana Plumb prin intermediul institutiilor din subordinea Ministerului Mediului, precum si in urma unor proteste ale organizatiilor de mediu, care solicita stoparea constructiilor de MHC.

Ministerul Mediului si Padurilor a initiat, in perioada iunie-august 2012, o serie de controale pentru verificarea modului in care sunt respectate reglementarile in vigoare in cazul MHC din judetul Arges. Garda Nationala de Mediu a desfasurat in perioada 14 iunie – 3 iulie 2012 “controale tematice privind respectarea conditiilor din actele de reglementare si stadiul realizarii lucrarilor la constructia microhidrocentralelor”.

Ulterior, ministrul Rovana Plumb a dispus constituirea unei echipe mixte formate din reprezentanti ai Garzii de Mediu si ai Administratiei Nationale Apele Romane pentru efectuarea unui control suplimentar, realizat in cursul zilei de miercuri, 22 august. Acest control a urmarit in principal evaluarea situatiei existente in teren la momentul actual si a progresului inregistrat in urma masurilor dispuse de catre institutiile din subordinea ministerului.

Silvian Ionescu: "Noi am controlat si n-am gasit nicio vina nici Apelor Romane, nici constructorilor"

Controalele executate in ultimele doua luni vin dupa cele realizate, la sfarsitul anului trecut, de aceleasi institutii din subordinea Ministerului Mediului.

Anul trecut, pe timpul investigatiilor, ministrul de atunci al Mediului, Laszlo Borbely, ordonase suspendarea din functie a directorului general al Administratiei Bazinale Arges-Vedea a Apelor Romane, Adrian Moisescu. El a fost singurul functionar al statului sanctionat in urma scandalului din judetul Arges.

Directorul general si-a recapatat insa functia, intrucat nu i s-a demonstrat vinovatia. “Noi am controlat si n-am gasit nicio vina nici Apelor Romane, nici constructorilor. Ce au facut Apele Romane in Arges, la Pitesti, nu au facut decat sa aplice actuala legislatie de mediu”, declara, in noiembrie 2011, seful de atunci al Garzii Nationale de Mediu, comisarul general Silvian Ionescu.

Pe timpul derularii controalelor de anul trecut, constructorul MHC din Arges a suspendat lucrarile, dar ele au fost reluate la inceputul anului 2012.

Pe parcursul saptamanii viitoare, ministrul Rovana Plumb va avea si o intrevedere cu reprezentantii Coalitiei pentru Mediu din Romania, la solicitarea acestora.

Intalnirea este acceptata dupa ce Coalitia pentru Mediu a adresat ministrului Rovana Plumb o scrisoare deschisa, in care avertizeaza asupra riscurilor de mediu implicate de constructia de MHC.

Santiere intr-un sit Natura 2000

“Lucrarile de constructie a microhidrocentralelor pe mai multe rauri de munte din Masivul Fagaras, judetul Arges (Buda, Capra si Otic), intr-o zona ce face parte din aria de interes comunitar, sit Natura 2000, au un impact deosebit de negativ asupra mediului si incalca legislatia in vigoare, fapte semnalate Ministerului Mediului inca de la inceputul lunii noiembrie 2011 de organizatiile membre ale Coalitiei pentru Mediu din Romania, alaturi de mai multe organizatii de pescari si alte cateva mii de cetateni. Abuzurile de mediu propagate pe raurile din Masivul Fagaras includ albii de rau distruse in totalitate de excavatoare, zone defrisate si debite de apa semnificativ diminuate”, mentioneaza scrisoarea adresata Rovanei Plumb de Coalitia pentru Mediu.

Controversele iscate intre constructorii de microhidrocentrale si activistii de mediu pun Ministerul Mediului intr-o pozitie delicata, intrucat Romania ar trebui sa promoveze energiile verzi, iar microhidrocentralele reprezinta una dintre solutii.

Divergente in interiorul Ministerului Mediului ?

Acum doua luni, secretarul de stat in Ministerul Mediului, Emil Mot, anunta ca Ministerul Mediului si Padurilor poate chiar sa sustina constructia de MHC, alocand bani din Fondul pentru Mediu.

Secretarul de stat Emil Mot preciza la acel moment ca “Romania are un potential mare atat pentru hidrocentrale mari, cat si pentru MHC“ si ca aceste obiective energetice prezinta o serie de avantaje: conversia energiei hidraulice in energie electrica nu este poluanta, iar centralele hidro au costuri reduse de intretinere si au cea mai lunga durata de viata comparativ cu alte obiective energetice.

Potrivit datelor existente la nivelul Asociatiei Europene pentru Micro Hidroenergie, in Romania functionau, in anul 2009, 269 de MHC (centrale hidro cu puterea de pana la 10 MW) precum si 105 centrale hidro cu putere mai mare de 10 MW. La ora actuala, in Romania functioneaza peste 350 de MHC, cu o putere totala instalata de 500 MW. Cele mai multe dintre ele sunt construite inainte de anul 1989 si se afla in patrimoniul Hidroelectrica.

Mihai Diac

Foto: Garda Nationala de Mediu

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Ecologistii cer sistarea lucrarilor la MHC-urile din Fagaras

Bani de la Mediu pentru MHC

Microhidrocentralele devin problema majora pentru autoritatile de mediu din Romania
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri