Ministrul Mediului, despre taxa pe plasticul nereciclat: Eu nu aș împovăra doar industria

România nu va ajunge la o rată de colectare-reciclare atât de mare încât să scape de plata taxei pe plasticul necesar impusă de Uniunea Europeană, iar industria nu este singura care ar trebui să achite aceste sume, a declarat ministrul Mediului Tánczos Barna la conferința Green Report „Taxa pe plastic nereciclat”. Acesta a adăugat că ministerul pe care îl conduce nu va introduce taxe noi în acest an.

productie plastic contaminarea planetei

„Suma trebuie plătită şi cu siguranţă nu vom ajunge la o rată de colectare-reciclare atât de mare încât să scăpăm de o parte din această sumă. Şi atunci decizia va fi una destul de grea. Eu nu aș împovăra doar industria pentru că bunurile care ajung în consum trebuie ambalate, altfel nu se poate. Industria nu ambalează pentru că vrea sau de dragul punerii pe piaţă a ambalajului. Industria face ambalarea pentru că altfel produsele nu se pot pune pe piaţă, sunt condiţii stricte de păstrare, de garanţie şi altfel nu se poate”, a explicat oficialul.

În acelaşi timp, ministrul nu a precizat cine ar trebui să achite aceste taxe.

Barna spune că toţi actorii implicaţi sunt responsabili, nu neapărat pentru punerea pe piaţă a acestor ambalaje, dar pentru managementul deşeurilor „care ajung înapoi într-un sistem naţional care la un moment dat, golite de produse ajung înapoi undeva într-un sistem naţional gestionat şi influenţat de toţi actorii”.

În opinia sa, autorităţile publice locale au un rol determinant, la fel şi firmele de salubritate pentru că activitaea de colectarea şi devierea sunt elementele cele mai importante din acest domeniu împreună cu programele de educare a populaţiei.

„O să plătim taxe şi penalităţi la nesfârşit dacă nu schimbăm mentalităţi de la cele mai fragede vârste, de la cinci ani, la copii, la liceeni, la studenţi. Dacă nu venim să schimbăm ceva în ţară, o să avem taxe şi penalităţi interminabile. Un sistem corect de recuperare şi tranzacţionare si reciclare ne vor duce la o performaţă, altfel ne vom minţi singuri”, a spus ministrul.

Acesta a anunţat că insituţia pe care o conduce lucrează la un program pe care îl va lansa probabil în martie pentru educarea populaţiei.

„Nu pot să spun mai multe acum, dar va fi exact pe acest principiu: cifre. Adică dacă vorbim de copii, de educaţie, de programe de voluntariat, număr de persoane implicate, de ordinul zecilor, sutelor de mii şi doar în cazul acesta vom avea programe eficiente. Pentru că dacă lansăm nişte lucruri fără verificare, fără cifre la care să ne raportăm nu o să ajungem nicăieri”.

În Uniunea Europeană aproximativ 41,5% din deșeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate în anul 2018. România a fost peste media UE, în condițiile în care 43% din deșeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate în acel an, potrivit datelor Eurostat.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri