Ministrul Apelor și Pădurilor: ”Domeniul silvic îmi este cunoscut mai îndeaproape doar de două zile”

Ministrul propus al Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, a recunosct miercuri, în cadrul audierilor desfășurate la comisiile reunite pentru Mediu din Parlament, că nu cunoaște foarte bine domeniul silvic, însă promite să se pună la punct în cel mai scurt timp. A primit aviz favorabil. 17 voturi pentru și 7 împotrivă.

ministrul apelor și padurilor

Recunosc că domeniul silvic îmi este cunoscut mai îndeaproape doar de două zile și vă rog să-mi acordați încredere în acest sens și vă promit că mă pun la punct. Sunt omul faptelor, nu al vorbelor. La comunicare stau mai prost, dar lucrez la asta. Condiția a fost, când am acceptat numirea, să am oameni specializați pe silvicultură”, a declarat Petcu.

În ceea ce privește dezvoltarea durabilă a pădurilor, pe lângă măsurile care au fost implementate în ultimii ani, Adriana Petcu a anunțat că instituția pe care o va conduce se va elabora și va implementa Stategia Națională Forestieră 2017 – 2023.

În domeniul silvic se impune o reanalizare a legislației. Voi face o analiză imediat ce voi merge în minister și voi debloca tot ceea ce înseamnă sursă de finanțare. Vă asigur că această analiză presupune să vedem ce anume ne împiedică în legislația actuală să putem accesa, să urgentăm și să deblocăm Programul Național de Împădurire”, a mai spus Petcu.

Aceasta a precizat că împăduririle se vor face pe zone degradate și în zone cu pericol de alunecări de teren.

Referindu-se la Legea apelor, aceasta a precizat că intenționează să dezvolte o metodologie pentru concesionarea unor porțiuni din apele curgătoare aflate în administrarea Apelor Române. Potrivit membrilor comisiilor pentru Mediu din Parlament, mai multe autorități locale au pierdut fonduri europene importante destinate construirii de poduri peste albiile râurilor deoarece suprafețele necesare nu au putut fi concesionate.

Până acum atributul concesionării a fost al Ministerului Mediului, Administrația Națională Apele Române putând face doar închiriere. Vreau să dezvolt o metodologie pentru concesionare, să deblocăm această situație în cel mai scurt timp. În calitatea mea de salariat al Apelor Române am făcut intervenții către fostele ministere ale Mediului să dezvoltăm metodologia de concesionare, dar a rămas fără rezultat până la data acesta”, a spus Adriana Petcu referitor la Legea apelor.

Aceasta a mai spus că principiile coordonatoare ale politicii de mediu în domeniul apelor și pădurilor sunt prevenirea riscului și diminuarea efectelor calamităților naturale pentru creșterea gradului de siguranță al cetățeanului, reducerea poluarii apelor, prevenirea și limitarea efectelor negative ale schimbărilor climatice, extinderea suprafețelor de păduri, creșterea calității serviciilor de mediu oferite, combaterea despăduririlor și asigurarea diminuării tăierilor ilegale de masă lemnoasă.

Adriana Petcu a ocupat postul de director în cadrul Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița, județul Buzău, din martie 2010.

Potrivit declarației de interese publicate în 2016, pe site-ul www.rowater.ro, Adriana Petcu este acționar la Peco Buzău, precum și membru în Consiliul de Conducere al Administrației Naționale „Apele Române” și membru în Adunarea Generală a Acționarilor a SC Exploatare Sistem Zonal Prahova.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri