Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a făcut un apel la fermieri să nu înceteze lucrările, dar să țină cont de recomandările privind măsurile de prevenire ale pandemiei. Acesta i-a îndemnat pe agricultori să lucreze fiecare bucată de pământ, căci principala sursă de hrană din următoarele luni va fi producția internă.
„Anul acesta, fiecare bucată de pământ trebuie lucrată. În următoarele luni, principala sursă de hrană va fi producția internă. Avem nevoie de producții cât mai bune chiar dacă o să fie mai greu. Fiecare fermier, fiecare țăran se poate deplasa în câmp sau la fermă pentru lucrările care trebuie efectuate, respectând recomandările privind măsurile de prevenire ale pandemiei”, a transmis ministrul printr-un mesaj video de pe pagina sa de Facebook.
Oros a declarat că Ministerul Agriculturii face analize și estimări privind necesarul de semințe, de pesticide, de fertilizanți și de material genetic, dar și monitorizări zilnice ale prețurilor din magazine la alimentele de bază.
„Este important ca producătorii români să aibă unde să-și vândă producția, iar populația să aibă acces la produse proaspete, sigure și la prețuri corecte. De aceea este necesar ca samsarii, speculanții și falșii producători să nu mai aibă acces în aceste piețe”, a mai afirmat Oros.
Potrivit ordonanței militare numărul 3/2020 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, care prevede interzicerea circulației tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei. Printre excepții se numără și: „h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole; i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.”
Mihai Moraru, un antreprenor român, a explicat într-o scrisoare deschisă cum pot fermierii şi agricultura să susţină România în această perioadă.
Compania pe care o conduce acesta solicită guvernului mai multe măsuri:
- Să asigure intrarea în țară a inputurilor pentru agricultură, fără restricții de trafic intern.
- Să elimine de la restricțiile de trafic companiile furnizoare și distribuitoare care livrează aceste produse către fermieri.
- Să prioritizeze livrările de combustibil și către agricultură.
- Să îi excludă pe lucrătorii din agricultură de la restricțiile de circulație, pentru că fermierii să poată înființa și trata culturile agricole.
- Să acorde sprijin financiar companiilor din domeniul agricol, inclusiv prin plata la timp a subvențiilor în agricultură și a salariilor.