Ministerul Mediului va face recurs la decizia de joi a Curtii de Apel Bucuresti, prin care a fost obligat sa emita avizele si acordurile de functionare pentru doua baraje solicitate de Rosia Montana Gold Corporation, a declarat, astazi, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, informeaza Realitatea TV.
"Vreau sa merg, in saptamanile urmatoare, la Rosia Montana sa ma intalnesc atat cu ONG-urile, cat si cu reprezentantii companiei, pentru a afla punctele lor de vedere si a-mi putea forma o parere clara despre acest subiect", a mai spus Nemirschi.
Pe 9 septembrie 2008, Rosia Montana Gold Corporation a actionat in instanta fostul minister al Mediului si Dezvoltarii Durabile, avand ca baza refuzul ministerului de a emite acordul de functionare pentru barajele Corna si Cetate, pe care compania voia sa le ridice in cadrul proiectului Rosia Montana.
"Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile ar fi trebuit sa dispuna emiterea acordului de functionare pentru respectivele baraje, dupa ce comisia de experti a Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile a aprobat emiterea avizelor inca din anul 2007, vot reluat, in unanimitate, si in sedinta din 26 martie 2008. Dupa votul comisiei de experti, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in calitate de autoritate competenta, avea obligatia de a emite avizul privind documentatia in termen de maximum o saptamana de la data tinerii sedintei si Acordul de functionare in termen de 10 zile de la data primirii solicitarii", sustine Rosia Montana Gold Corporation.
La sfarsitul lunii martie 2008, Curtea de Apel Cluj a respins, in mod irevocabil, recursul declarat de Consiliul Judetean Alba si Rosia Montana Gold Corporation impotriva sentintei Tribunalului Cluj prin care se anula certificatul de urbanism pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, dupa ce in septembrie 2007 Ministerul Mediului suspendase, pe termen nelimitat, procesul de autorizare a proiectului minier Rosia Montana.