Ministerul Mediului, optimist in ce priveste renaturarea Deltei

Secretarul de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Lucia Varga, s-a declarat joi optimista in ceea ce priveste continuarea lucrarilor de reconstructie ecologica a Deltei Dunarii. Secretarul de stat s-a intalnit cu reprezentantii partidelor politice din Consiliul Judetean (CJ), care si-au manifestat disponibilitatea de a sprijini demersurile autoritatii centrale.

"Spre bucuria mea, am gasit intelegere din partea reprezentantilor partidelor politice de aici. Declarativ, toti doresc renaturarea si s-a decis ca Administratia Rezervatiei sa prezinte proiectele in CJ, iar impreuna am convenit ca pe 4 aprilie va avea loc o sedinta a acestei autoritati pentru aprobarea unei decizii prin care pe perioada realizarii investitiilor vor fi puse la dispozitia MMDD terenurile ce se vor renatura", a mentionat Lucia Varga, in timpul dezbaterii publice pe tema renaturarii Deltei Dunarii organizate de asociatia "Salvati Dunarea si Delta".

Reprezentantul MMDD a adaugat ca proiectele de reconstructie ecologica vor fi finantate exclusiv din surse de la bugetul de stat, urmand ca pentru viitoarele aplicatii sa fie atrase fonduri acordate de Uniunea Europeana.
"Este adevarat ca veniturile obtinute de CJ din concesionarea amenajarilor agricole si piscicole din Delta sunt importante, dar poate fi luata in discutie si o subventie de la nivel national pentru a compensa pierderile CJ. Si sunt convinsa ca acordarea unor compensatii se poate face si prin intermediul Uniunii Europene", a spus secretarul de stat.

Astfel, potrivit ei, in acest an vor incepe lucrarile de renaturare pentru patru amenajari din Delta, doua din ele, respectiv Murighiol-Dunavatu si Carasuhat, apartinand CJ, iar celelalte doua – Murighiol si Ceamurlia -, apartinand consiliilor locale din Crisan si Murighiol.

Dezbaterea publica "Proiecte de reconstructie ecologica in Delta Dunarii", organizata, joi, la sediul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a reunit atat specialisti tulceni, cat si reprezentanti ai MMDD, autoritati judetene, asociatii neguvernamentale din Tulcea si Galati.

Pana in prezent, in Delta Dunarii au fost executate lucrari de reconstructie ecologica pe aproximativ 16.000 de hectare, conform informatiilor furnizate de Institutul Nationale de Cercetare Delta Dunarii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri