Costel Alexe a anunțat că Ministrul Mediului va realiza, în primăvara anului 2020, „cea mai amplă campanie de împădurire pe care a avut-o vreodată România”. Romsilva va pune la dispoziție puieții, care vor fi plantați pe terenuri degradate din mediul rural.
„În primăvara acestui an, în cadrul Lunii Pădurii, vom demara cea mai amplă campanie de împădurire pe care a avut-o vreodată România! La nivelul ministerului există deja un Grup de lucru care organizează toată această campanie”, a spus ministrul Costel Alexe.
Acesta le-a solicitat membrilor Asociației Comunelor din România (ACoR) să identifice soluții prin care să pună la dispoziție toate acele terenuri degradate care pot intra în acest program pentru a fi împădurite.
„Romsilva are și va pune la dispoziție materialul săditor, puieții necesari pentru a acoperi toate suprafețele în afara ariei pe care Regia Națională a Pădurilor Romsilva o are în plan de împădurire. În primăvară trebuie să fim foarte bine pregătiți”, a adăugat ministrul Costel Alexe.
Prim-vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Mariana Gâju, a spus că măsurile de împădurire se aplică nu doar în zonele de munte, ci şi pentru toate terenurile de tip arabil sau degradate din mediul rural.
„Se referă şi la proiectele cu finanţare europeană, care să poată contribui practic la investiţii de biogaz, care să folosească aceste materiale rezultate în urma tăierii pădurilor sau materialele care sunt degradabile de pe terenul României”, a afirmat Mariana Gâju.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de coordonator tehnic al acțiunilor de împădurire a terenurilor degradate finanțează de la bugetul de stat și prin Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică întocmirea documentațiilor tehnico-economice, lucrările de împădurire și întreținere a terenurilor degradate, precum și paza respectivelor lucrări, până la declararea închiderii stării de masiv.
Documentațiile tehnico-economice și lucrările necesare pentru ameliorarea prin împădurire a terenurilor degradate, constituite în perimetre de ameliorare, se execută de unități specializate, atestate de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură.
Proprietarii (UAT, asociații, persoane fizice etc.) care au terenuri în perimetrul de ameliorare își păstrează dreptul de proprietate atât în timpul cât și după efectuarea lucrărilor prevăzute în documentațiile tehnico-economice legal aprobate.