Ministerul Mediului anunță instalarea secetei pedologice pentru următoarele două luni

Datele furnizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) indică pentru 2015 instalarea fenomenului de secetă pedologică în Moldova și Banat, în cea mai mare parte a Dobrogei, Crișanei, Munteniei și Transilvaniei, precum și în sud-estul Olteniei.  Acest fapt se datorează precipitațiilor reduse înregistrate în ultima perioadă, în special în luna mai, când în zona Moldovei spre exemplu au căzut în medie doar 20,6 mm, față de o valoare normală de 64,4 mm, a declarat luni, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, în deschiderea celei de-a 17-a ediții a Forumului Regional al Apei Dunărea – Europa de Est 2015.

seceta

„La aceasta a contribuit și începutul lunii iunie cu valori termice mai ridicate față de data din calendar și, deși am înregistrat precipitații de peste 25-30 l/mp chiar și în zona Moldovei, acestea nu au compensat deficitul major de apă din sol. Pe de altă parte, ultimele zile de caniculă au accentuat starea de disconfort termic și hidric, valorile deficitului de apă din sol fiind astăzi deosebit de ridicate. Dacă vă întrebați cât de puternic estimăm fenomenul secetei pedologice din acest an, pot să vă spun că estimarile Centrului European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu (ECMWF) indică pentru următoarele 2 luni de vară, respectiv iulie și august, temperaturi ridicate și un nivel scăzut al precipitațiilor”, a explicat Grațiela Gavrilescu.

Aceasta a adăugat că dacă aceste estimări se vor confirma, ne putem aștepta la o intensificare și extindere a fenomenului de secetă în special în lunile iulie și august, în cea mai mare parte  a țării. Cele mai mari deficite de apă în sol se estimează a fi localizate în regiunile din sudul, sud-estul, estul și vestul țării, unde seceta pedologică va putea fi extremă și puternică. Dacă fenomenul secetei pedologice se va agrava, vor fi dispuse toate măsurile necesare în astfel de cazuri.

„Vreau să fac precizarea importantă că deocamdată vorbim de o secetă pedologică și nu hidrologică. Asta înseamnă că efectele acestui fenomen se vor resimți în deprecierea stării de vegetație și reducerea producției agricole, și nu în riscul alimentării cu apă a populației. Volumele de apă existente în prezent în lacurile de acumulare permit alimentarea cu apă în sistem centralizat la capacitate normală”, a mai spus ministrul mediului.

Potrivit ministrului mediului, scenariile climatice viitoare indică la nivelul României o creștere progresivă a valorilor de temperaturi în toate anotimpurile, mai pronunțate în vară și iarnă, și o descreștere a precipitațiilor îndeosebi în zonele sudice, sud-estice și estice.

Citește și:

NASA avertizează: O mega-secetă, cum nu s-a mai văzut în 1.000 de ani, va lovi SUA

 

spot_img

Ultimele știri