Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a intlnit ieri, 1 martie, cu o delegatie a reprezentantilor consortiului SNC-Lavalin Nuclear Ontario, Ansaldo Nucleare Italia si Elcomex Romania, pentrtu dicutii privind identificarea unui model de finantare pentru constructia grupurilor 3 si 4 de la Cernavoda.
Oficialul roman s-a pronuntat pentru gasirea unei formule de impartire a riscului intre statul roman si participantii la proiect. Varujan Vosganian a precizat ca Guvernul are in vedere continuarea programelor in domeniul energiei nucleare.
Guvernul, gata sa inceapa negocierile
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat in cadrul unei conferinte ca statul a primit oferte pentru proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, mai asteapta si altele, si ulterior va incepe negocierile.
Si aici lucrurile trebuie facute cu multa atentie”, a spus Nita.
De asemenea, reprezentantul Enel, una dinte putinele companii care au ramas in proiectul reactoarelor 3 si 4, a subliniat ca Guvernul trebuie sa ia in acest an o decizie privind continuarea proiectului de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, grupul italian urmand sa hotarasca ulterior daca ramane implicat in proiect sau nu.
Nu parasim proiectul. (…) Le-am spus oamenilor nostri ca, in conditiile in care cel mai mare actionar vrea sa vanda jumatate din proiect, jumatate de participatie, si nu a gasit deocamdata cumparator, nu este clar daca proiectul va continua. Daca nu continua, vom pleca”, a declarat Luca D’Agnese, CEO Enel Romania.
Reprezentantul Enel afirma ca in prezent exista un risc semnificativ ca proiectul sa nu gaseasca investitori.
Investitia minima necesara : 6,5 miliarde euro
Valoarea estimata a proiectului privind construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda este de 6,5 miliarde de euro, potrivit noului studiu de fezabilitate realizat recent de de Ernst&Young.
Valoarea ofertei preliminare imbunatatite a consortiului condus de Lavalin este 4,78 miliarde euro. Valoarea costurilor beneficiarului este 417 milioane euro, iar valoarea cheltuielilor neprevazute de 239 milioane euro. Costurile anuale de exploatare si intretinere sunt evaluate la 235,4 milioane de euro pentru 10,7 TWh de energie livrata in sistem.
Constructia unitatilor 3 si 4 a fost initiata in 2007, cand s-a infiintat compania mixta de proiect EnergoNuclear din care faceau parte la acea data Nuclearelectrica, detinuta de stat prin Ministerul Economiei, Enel, ArcelorMittal Romania, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez. Constructia ar fi trebuit sa inceapa in 2010. in prezent, Nuclearelectrica detine peste 84% din compania de proiect, restul actiunilor fiind detinute de ArcelorMittal Romania si Enel.
Strategia energetica pentru perioada 2011-2035 evidentiaza faptul ca, pana in 2020, 5.544 MW in capacitate instalata – 28% din capacitatea actuala, vor trebui scosi din folosinta. Pana in 2035, 11.066 MW – 55% din capacitatea instalata totala, vor trebui inlocuiti.
Potrivit datelor ANRE, investitiile in unitati de producere care sunt luate in calcul pentru determinarea prognozei necesarului national de capacitate in 2020 sunt: unitatile 3 si 4 de la Cernavoda (1.480 MW), modernizarea CE Turceni, Rovinari si Craiova (4.000 MW) si hidrocentrala Tarnita (1.000 MW).