Guvernul indian a intrat in conflict direct cu gigantul britanic minier Vedanta Resources, care forteaza prin metode neortodoxe, inclusiv rapire si tortura, deschiderea unor mine de bauxita intr-o zona din estul Indiei considerata sacra, relateaza ”The Ecologist”.
Planurile gigantului britanic Vedanta Resources de a exploata bauxita in regiune intampina o rezistenta acerba din partea populatiei indigene.
La inceputul anului, investitori strategici, printre care si Biserica Anglicana, si-au retras capitalurile, motivand ca nu au incredere ca Vedanta respecta drepturile comunitatilor locale indiene. Acestor decizii le-au urmat critici severe din partea ONG-urilor si guvernului britanic.
Ultimul raport al Ministerului indian al Mediului si Padurilor a recomandat respingerea propunerii de deschidere a unei noi mine, din cauza impactului asupra biodiversitatii si asupra triburilor Dongaria Kondh care populeaza zona, situata in statul indian Orissa.
Raportul critica si activitatea companiei Vedanta in regiune, spunand ca actiunile sale „sfideaza complet legea”. Vendanta Resources este acuzata ca a depus documentatii false pentru obtinerea licentei de exploatare si nu a cerut niciodata consimtamantul populatiei locale, obligatoriu in baza legislatiei indiene.
Doi activisti rapiti si torturati
Raportul survine la o saptamana dupa ce doi activisti care sustineau cauza tribului local au fost rapiti de persoane inarmate. Unul a fost batut, iar celelalt, torturat, inainte ca amandoi sa fie eliberati.
Amnesty International a cerut o ancheta in cazul rapirilor, puse de cei doi activisti pe seama reprezentantilor politiei locale. „Din ce spun cei doi barbati si martorii, ar fi fost rapiti de politie. Au fost retinuti ilegal si am cerut guvernului o explicatie, dar pana acum nu ne-a raspuns”, a declarat un reprezentant al organizatiei pentru drepturile omului.
foto: The Ecologist