Miliarde de dolari arse de companiile petroliere

Text de Ecaterina Procopov

40 de miliarde de dolari, aceasta este valoarea gazelor naturale arse anual de companiile petroliere in instalatiile de extractie a titeiului, se arata in ultimul studiu al Bancii Mondiale realizat de Directia SUA pentru Administrarea Oceanelor si Atmosferei. Consecintele sunt pe masura… 400 de miliarde de tone de CO2 eliminate anual in atmosfera, boli respiratorii si un ritm tot mai accelerat al schimbarilor climatice.

Banca Mondiala si guvernul norvegian au realizat primul studiu privind cantitatea de gaze arse de marile platforme si in stalatii de extragere a titeiului la nivel mondial folosind imagini obtinute prin satelit. Rezultatele cercetarii arata o situatie mai grava decat cea estimata. Conform studiului, anul trecut, 5,5% din productia mondiala de gaze naturale si 27% din gazele produse in SUA s-au pierdut prin ardere. "Daca americanii ar fi vandut gazele naturale, in loc sa le arda, valoarea totalaa pietei din SUA ar fi ajuns la 40 de miliarde de dolari", precizeaza autorii studiului. "Nu numai ca arderea gazelor este nociva pentru mediul inconjurator prin contributia la incalzirea globala, dar reprezinta si pierderea unei surse enorme de energie curata, care ar putea genera electricitatea de care tarile nevoiase au atat de multa nevoie. Numai in Africa, 40 de miliarde de metri cubi de gaze sunt arse in fiecare an, cand acestea ar putea genera jumatate din electricitatea de care continentul are nevoie", a spus Bent Svensson, liderul parteneriatului pentru reducerea arderii gazelor naturale dintre Banca Mondiala si companiile producatoare de energie.

In loc sa contribuie la distrugerea mediului inconjurator, producatorii de energie ar putea capta, lichefia si apoi vinde gazul natural extras, transformand intr-o sursa de venit un produs care in mod normal se pierde. Alternativa prin care gazele naturale sunt convertite in energie este insa mult prea costisitoare, spun investitorii. O noua infrastructura pentru transportul gazului intr-un loc unde poate fi depozitat necesita investitii si mai mari in cazul in care sondele sunt departe de fabrici sau porturi. Exista totusi companii ca Chevron, Exxon Mobil, Shell, Statoil, ENI, Marathon Oil, Hydro, BP si TOTAL care sustin procesul de captare si lichefiere a dioxidului de carbon, in locul arderii acestuia. Studiul arata insa ca guvernele nu s-au grabit sa propuna taxe sau alte initiative pentru a usura acest gen de investitii. In majoritatea tarilor unde sunt arse cele mai mari volume de gaze naturale, coruptia si lipsa securitatii continua sa incetineasca progresul si gasirea unor solutii mai putin poluante.

Cert este ca arderea gazelor obtinute in procesul de extragere a titeiului predomina inca in industria petroliera mondiala. Anul trecut au fost arse 168 de miliarde de metri cub de gaze naturale, mai mult decat cele 146 de metri cubi care s-au ars in 2002, arata studiul Bancii Mondiale. Companiile de extractie din Rusia si Nigeria sunt responsabile pentru o treime, respectiv o sesime din arderea mondiala a gazelor naturale. Conform ultimelor date furnizate de satelit, sunt 22 de tari pe glob unde volumul de gaze arse a crescut constant in ultimii 12 ani. Printre aceste tari se numara si China, Rusia, Nigeria, Arabia Saudita, Ghana, Irak, Mauritania, Thailanda, Turkmenistan, Uzbekistan sau Africa de Sud. Exista insa si tari ca Argentina, Norvegia, Algeria, Egipt, India, Indonezia sau Emiratele Arabe Unite in care, intre 1995 si 2006, volumul gazelor arse s-a diminuat. Romania face parte din tarile in care nu s-au inregistrat nici cresteri, nici diminuari ale volumelor de gaze arse.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri