Midiile din apele norvegiene sunt contaminate cu microplastice mai ales în zona arctică, conform unui nou studiu.
În cadrul studiului, cercetătorii de la Institutul Norvegian pentru Cercetarea Calității Apei (NIVA) au descoperit microplastice în 76.6% dintre midiile albastre testate.
Regiunea arctică, afectată de poluarea cu microplastice
Cercetătorii au descoperit în medie 1.8 bucăți de microplastic în moluștele de lângă Norvegia. Deși regiunea arctică este relativ ferită de activitatea umană, oamenii de știință au găsit în moluștele de aici 4.3 bucăți de microplastice. Acest fenomen este probabil cauzat de vânt și de curenți oceanici venind din America și Europa, care deplasează deșeurile spre nord.
Amy Lusher, cercetător NIVA, a declarat pentru Reuters:
„Microplasticele au fost găsite în moluște peste tot pe unde s-au uitat oamenii de știință.”
Microplasticele au fost descoperite în moluște de lângă China, Belgia, Marea Britanie, Canada și Chile, în studii precedente.
Anul trecut, cercetătorii chinezi au sugerat că moluștele pot fi considerate un bioindicator al poluării cu microplastice. Ele nu se deplasează și trăiesc pe solul marin, unde ajung multe deșeuri de plastic.
Midiile contaminate ajung în alimentația umană
Bucățile de microplastic sunt dăunătoare viețuitoarelor marine și se pot acumula în țesuturile lor. Din organismele moluștelor, ele pot ajunge cu ușurință în corpul uman prin ingerare.
Efectele microplasticelor nu sunt deocamdată cunoscute pe deplin, însă oamenii de știință cred că moluștele încă se pot mânca fără probleme și că riscurile ar apărea doar odată cu consumul excesiv.
Anul acesta, aproape 200 de state au semnat o rezoluție ONU pentru eliminarea plasticului din mări și oceane. Numărul deșeurilor de plastic care ajung în apele lumii este de aproximativ 8 milioane de tone pe an.