Studiu: Animalele marine mari ca rechinii și balenele, afectate de poluarea cu microplastice

Animalele marine mari cum ar fi balenele, unii rechini și pisicile de mare prezintă risc crescut de boală din cauza microplasticelor din oceane, conform unui nou studiu.

animale marine mari microplastice

Animalele care filtrează apa de mare pentru a se hrăni cu plancton, cum ar fi balenele și rechinii pelerini, ingerează sute, chiar mii de metri cubi de apă de mare pe zi în care se află particule de microplastic.

Microplasticele, o amenințare pentru sănătatea vieții marine

Autorii studiului susțin că animalele mari care se hrănesc prin filtrare, care sunt „carismatice și importante din punct de vedere economic”, ar trebui prioritizate pentru studii viitoare legate de riscurile microplasticelor.

Elitza Germanov, cercetător la Marine Megafauna Foundation și co-autor al studiului, a atras atenția că este nevoie de mai multe cercetări despre impactul microplasticelor asupra mediului.

„În ciuda studiilor tot mai dese despre microplasticele din mediul marin, există doar câteva studii care examinează efectele asupra animalelor care se hrănesc prin filtrare. Încă încercăm să înțelegem magnitudinea problemei. Este clar, totuși, că contaminarea cu microplastice are potențialul să reducă și mai mult numărul populațiilor acestor specii, dintre care majoritatea trăiesc mult și au puțini pui în decursul vieții.”

Microplasticele pot dăuna sistemului digestiv când microplasticele sunt ingerate. În plus, toxinele din microplastice pot afecta, pe termen lung, procese biologice cum ar fi creșterea și reproducerea, alterând sistemul endocrin. Multe dintre speciile de animale care se hrănesc prin filtrare sunt deja în pericol din cauza pescuitului excesiv și al poluării, iar problema microplasticelor agravează situația lor.

Cele mai multe deșeuri din oceane sunt microplastice

Microplasticele sunt împărțite în două categorii. Microplasticele primare ajung direct în mediu, cum ar fi microparticulele abrazive din cosmetice, particulele care ies din materialele textile sintetice în timpul spălării sau cele care apar din cauza uzurii roților de la mașini. Microplasticele secundare își au originea din degradarea bucăților mai mari de plastic în fragmente mai mici odată ajunse în mediul marin.

microplastice animale marine
Credit: IUCN

Conform unui studiu realizat în 2014, mările și oceanele sunt poluate cu peste 5 trilioane de bucăți de plastic, dintre care 90% sunt microplastice. Aceste particule mai mici de 5 milimetri afectează animalele și păsările marine, care le confundă cu hrana și le ingerează. Microplasticele ajung și în alimentația umană prin vietățile marine: un studiu realizat la începutul anului a descoperit particule de microplastic în mai mult de 70% dintre midiile testate.

Pentru mai multe informații despre sursele și cantitățile microplasticelor, puteți accesa raportul IUCN publicat în 2017.

 

spot_img

Ultimele știri