Microhidrocentralele care se construiesc in judetul Arges, pe raurile Capra si Buda si pe paraul Otic, au obtinut acordul de mediu actualizat.
Documentul a fost eliberat de Agentia Regionala de Protectia Mediului Pitesti, pe baza cererii si a documentatiei depuse de firma care construieste microhidrocentralele, IMOB Expert Consulting.
Rovana Plumb ceruse investitorului sa-si actualizeze documentele
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, se deplasase personal intr-un control in zona, la data de 27 august 2012, cerand investitorului sa obtina acordul de mediu actualizat cel tarziu pana la data de 16 septembrie 2012.
Documentul a fost obtinut chiar mai repede, la data de 13 septembrie, intrucat documentatia si cererea necesare erau deja depuse de investitor in momentul in care a venit in control ministrul Mediului.
Odata cu primirea acordului de mediu actualizat a fost avizata si documentatia care completeaza studiul de impact al proiectului asupra mediului.
,,Am decis solicitarea actualizarii acordului de mediu pentru adaptarea la teren a constructiei, protejarea mediului pe termen lung si din considerente peisagistice si de siguranta. Acesta include modificari precum cresterea lungimii scarilor de pesti sau ingroparea conductelor care, conform legii, se pot realiza si sunt recomandate. Pentru a fi cat mai clar, lucrarile s-au desfasurat pana acum pe baza avizului de mediu initial, legal si valabil. Avem toate documentele necesare pentru realizarea acestui proiect, suntem constienti de cadrul natural valoros in care ne desfasuram activitatea si ne straduim sa minimizam impactul lucrarilor noastre asupra mediului”, a declarat Catalin Badea, directorul IMOB Expert Consulting.
Custodele Natura 2000 nu poate aviza proiecte anterioare numirii sale in functie
Proiectul microhidrocentralelor de pe Capra, Buda si Otic este controversat si din cauza amplasarii obiectivelor energetice in interiorul sitului Natura 2000.
In anul 2009, cand s-a depus documentatia initiala pentru aprobarea proiectului de microhidrocentrale, Aria protejata Natura 2000 nu avea custode. Functiile de custozi au fost create in anul 2010, iar competenta acestora este sa-si dea acceptul doar pentru proiectele noi, nu pentru cele aprobate inainte de infiintarea custozilor.
,,Studiile de evaluare adecvata pentru proiectul nostru exista, sunt aprobate, iar, conform articolului 28 din OUG 57 / 2007, custodele Natura 2000 nu poate si nu trebuie sa isi dea acordul retroactiv pentru acestea, lucru specificat si in scris de custodele Fagarasului”, a mai declarat Catalin Badea.
Potrivit reprezentantilor IMOB Expert Consulting, „conform proiectarii oricarui tip de microhidrocentrale, anumite lucrari ale proiectului se desfasoara, legal, in albia raului. Este vorba despre priza – respectiv locul unde se colecteaza apa pentru a o trece prin aductiune si apoi prin turbina – si despre traversarile de pe o parte pe cealalta a raului”.
Pentru priza de apa si pentru traversari, investitorul este obligat sa plateasca taxe lunare catre Administratia Nationala Apele Romane, a caror valoare insumata se ridica la aproximativ 8 euro /metru patrat/ luna + TVA.
MHC din Fagaras vor functiona timp de patru – cinci luni pe an
Microhidrocentralele de pe raurile Capra, Buda si Otic vor capta apa doar atunci cand nivelul apei depaseste debitul ecologic, respectiv timp de aproximativ patru – cinci luni pe an. Dintr-un total de 8760 de ore pe an, turbinele vor functiona circa 3.500 de ore.
Romania are obligatii legislative venite de la Uniunea Europeana in ceea ce priveste energia regenerabila, una dintre ele fiind obtinerea a 24 la suta din energie din surse regenerabile, pana in 2020.
Investitia totala pe Capra, Buda si Otic este de 30 de milioane de euro, obtinuti din credit bancar si din surse proprii ale investitorului. Potrivit calculelor acestuia, investitia se va amortiza in 10 – 15 ani, in functie de precipitatii.
Puterea totala a MHC-urilor de pe raurile Capra, Buda si Otic este de 14,7 MW, fiind suficienta pentru a asigura energia necesara unui numar de 30.000 de familii. Prima microhidrocentrala va fi functionala peste o luna.
Obtinerea energiei electrice din surse hidro, in locul celor conventionale va evita trimiterea in atmosfera a 30.000 de tone de CO2 si a 489 de tone de fum si praf pe an. Utilizarea energiei hidro va economisi peste 6.300 de tone de carbune si peste 4.200 de tone de petrol.
In 20 de ani, prin energia regenerabila produsa, Romania va economisi circa un milion de euro – pretul cantitatii de petrol care trebuie importata daca nu este compensata de energia verde.
Foto: Garda Nationala de Mediu
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si:
Zona protejata a Muntilor Fagaras se transforma in santier de constructii (Video)
Proiectele de microhidrocentrale vor fi blocate timp de trei luni
MHC-urile din Arges risca suspendarea
Exclusiv G.R. : Astazi se reiau lucrarile pe santierele MHC din Arges