Microhidrocentralele, copilul – problema al energiei verzi

In linia general acceptata, de incurajare a dezvoltarii energiilor verzi, o situatie aparte au avut in Romania, in anul 2012, microhidrocentralele.

Programul noului guvern Ponta, intocmit pentru anii 2013 – 2016, ofera un raspuns controversei iscate intre sustinatorii MHC si partizanii mediului.

Ecologistii nu neaga avantajele energiilor verzi, dar avertizeaza ca instalarea de MHC afecteaza ireversibil apele curgatoare.

Solutii pentru zonele izolate: generatoare eoliene sau MHC

Potrivit noului Program de guvernare, autonomia energetica a zonelor izolate va fi asigurata, in Romania, “cu generatoare eoliene sau cu microhidrocentrale”.

Aceasta abordare confirma oficial rolul MHC in viitorul mix energetic al Romaniei.

Ce-i drept, in Programul Guvernului, economia si protectia mediului apar strans corelate. In perioada anilor 2013 – 2016, unul dintre obiectivele Guvernului va fi “eficienta energetica și protecția mediului”. In cadrul acestuia, Cabinetul va urmari si „utilizarea locală a unor resurse energetice regenerabile”.

Potrivit Guvernului, dezvoltarea capacitatilor din surse regenerabile trebuie sa tina cont “de statutul ariilor protejate si echilibrul ecosistemelor”. Intr-o asemenea strategie, constructia de microhidrocentrale in arii protejate, cum s-a intamplat deja in zona Muntilor Fagaras, va deveni imposibila.

Construirea de MHC in judetul Arges, pe raurile Capra si Buda, precum si pe paraul Otic, a inceput in anul 2011. In toamna anului 2011, ca urmare a protestelor activistilor de mediu, lucrarile au fost suspendate dar au continuat in primavara anului 2012.

Echipele de control ale Ministerului Mediului, trimise in zona, au constatat ca investitorul a respectat documentatia deja aprobata, dar i-au cerut sa obtina un acord de mediu actualizat.

Documentul a fost eliberat la data de 13 septembrie 2012 de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Pitesti. Dar imediat dupa aceea, in mod surprinzator, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a sustinut ca documentul eliberat la Pitesti ar fi doar “in procedura de analiza”.

Contradictiile dintre pozitia exprimata de structura centrala a ANPM, de la Bucuresti, si aceea a Agentiei Regionale Pitesti, subordonata ierarhic, au primit o explicatie o luna mai tarziu. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ca ANPM va primi dreptul de a suspenda si chiar anula avizele de mediu emise de agentiile regionale si de cele judetene.

Prima microhidrocentrala din Arges este finalizata

Cu toate acestea, avizul de mediu pentru MHC din judetul Arges, eliberat la Pitesti, nu a fost anulat. Pe baza acestuia, lucrarile de constructie realizate de firma IMOB Expert Consulting au ajuns in etapa finala. Catalin Badea, directorul firmei, a declarat pentru Green Report ca prima dintre microhidrocentrale este gata. Ea nu produce inca electricitate, intrucat nivelul redus al apei, in conditii de iarna, nu ii permite sa functioneze. Intrarea in regim de functionare se va realiza in primavara anului 2013.

Microhidrocentralele de pe raurile Capra, Buda si Otic vor capta apa doar atunci cand nivelul apei depaseste debitul ecologic, respectiv timp de aproximativ patru – cinci luni pe an. Dintr-un total de 8760 de ore pe an, turbinele vor functiona circa 3.500 de ore.

Investitia totala pe Capra, Buda si Otic este de 30 de milioane de euro, obtinuti din credit bancar si din surse proprii ale investitorului. Potrivit calculelor acestuia, investitia se va amortiza in 10 – 15 ani, in functie de precipitatii. Puterea totala a MHC-urilor de pe raurile Capra, Buda si Otic este de 14,7 MW.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Microhidrocentralele din Fagaras au primit acordul de mediu actualizat

ANPM obtine puteri depline asupra avizelor de mediu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri