Sectorul IT a dovedit în timp că impactul său asupra mediului este unul minim, iar produsele software promovate aduc beneficii companiilor care doresc să-și monitorizeze și să-și limiteze consumul de materiale sau utilități. Siveco România este una dintre companiile din acest sector care au reușit să introducă în planurile sale de afaceri politici de mediu cu rezultate concrete.
Promovarea transportului sustenabil și colectarea selectivă
În 2008, compania IT a lansat un proiect de transport sustenabil prin care a încurajat angajații să vină la birou folosind microbuzele puse la dispoziție de companie și nu cu automobilele personale. De atunci, în fiecare an s-au efectuat până la 4.000 de curse înspre și dinspre serviciu, lucru care a contribuit în mod semnificativ la reducerea noxelor din atmosferă.
Siveco estimează că în lipsa acestui proiect de transport sustenabil cel puțin 80% dintre angajații săi ar fi folosit propriile autoturisme. Acest lucru ar echivala cu eliminarea în atmosferă a 380.000 de grame de CO2 în fiecare zi, în condițiile în care o mașină pe benzină emite aproximativ 190,4 grame CO2 pe kilometru.
Compania și-a arătat interesul și pentru promovarea în mod constant a unui comportament responsabil față de mediu. În anul 2014 angajații companiei au colectat 1.650 kilograme de hârtie, 1.185 kilograme de plastic și 8.175 de kilograme de deșeuri menajere în amestec.
Software „verde”
Pe lângă implicarea angajaților în proiecte cu implicație directă asupra mediului, Siveco își concentrează eforturile pe generarea de soluții IT care să ajute utilizatorii să-și reducă volumul de consumabile folosite. „De exemplu, soluția de Management al Documentelor reduce cu 30% consumul de hârtie, mai ales în cazul aplicațiilor destinate administrației publice”, susține Anca Crahmaliuc, manager marketing și comunicare Siveco România.
Reprezentantul Siveco a adăugat că societatea a făcut investiții importante în achiziționarea de aparatură cu consum energetic redus: computere, servere, monitoare, corpuri de iluminat sau aparatură electrică. De asemenea, consumurile de materiale și utilități (electricitate, apă – n.r.) sunt monitorizate permanent pentru a minimiza pierderile. „Am făcut instruiri ale paznicilor de noapte în vederea verificării și opririi luminilor și a aerului condiționat după ora 22:00”, a mai spus Anca Crahmaliuc.
Siveco România a ales să se înscrie și în acest an în Green Business Index (GBI), singurul instrument gratuit de evaluare a performanței de mediu conform ISO 14031. În prima ediție a GBI, din 2010, Siveco a fost declarată liderul companiilor verzi din România. GBI este un mecanism de monitorizare a inițiativelor verzi din sectorul de afaceri românesc și un mijloc de asistență și formare pentru îmbunătățirea performanței de mediu. În perioada 2 aprilie – 31 iulie 2015, companiile se pot înregistra gratuit pe website-ul oficial al proiectului, www.gbindex.ro, și pot completa setul de șapte chestionare, în funcție de sectorul de activitate căruia îi aparțin (servicii/comerț, industrie/producție și construcții).
Citește și:
Aplicația „Read a Tree” oferă 50 de noi titluri de cărți electronice