Administratia Nationala de Meteorologie gazduieste, marti si miercuri, simpozionul intitulat "Meteorologie aplicata – modelarea atmosferica", scopul acestuia fiind acela de a trasa liniile directoare ale politicii privitoare la domeniul calitatii aerului in sudul Munteniei, printr-o combinatie de masuri si tehnici de modelare, care evalueaza calitatea aerului.
Aceasta calitate trebuie evaluata acolo unde nivelurile poluarii depasesc, pe o perioada semnificativa, valorile limita stabilite conform Directivei pentru Mediul Inconjurator. Potrivit organizatorilor evenimentului, una dintre provocarile meteorologiei aplicate este intelegerea evolutiei concentratiilor de substante poluante, folosind atat modele numerice, cat si modele observationale, pentru a furniza datele necesare unor evaluari, simulari si predictii de mai buna calitate privind calitatea aerului, in special in zonele urbane.
Metodele sunt importante pentru sistemul de management al calitatii aerului, indeosebi pentru agentiile locale si regionale de mediu, care au drept sarcina controlul poluarii aerului, in vederea identificarii contributiei surselor poluatoare la problemele ridicate de poluarea aerului.
De asemenea, aceste metode vin in sprijinul elaborarii strategiilor efective pentru reducerea efectelor negative induse de poluantii atmosferici asupra oamenilor si mediului, ca intreg, cat si pentru atingerea unui nivel inalt de protectie a mediului.
Un exemplu in acest sens este proiectul "Estimarea concentratiilor de poluanti atmosferici si a depunerilor la nivel national", care a avut ca obiectiv principal inventarierea la nivel national a emisiilor de poluanti.
Potrivit concluziilor obtinute in urma acestui proiect, la nivelul anului 2006, valorile maxime ale depunerilor uscate de oxizi de sulf se concentrau in sudul Romaniei, fiind determinate de marile platforme industriale prezente in aceasta zona. In ceea ce priveste valorile maxime ale depunerilor umede de oxizi de sulf, acestea s-au regasit in zona Carpatilor Meridionali, cu preponderenta in masivul Retezat, din cauza prezentei termocentralelor.
Tot in urma acestui proiect, s-a concluzionat ca depunerile de oxizi de azot au fost limitate de barierele naturale, precum lantul Carpatic si Dunare, prezenta acestora in concentratie mai mare intalnindu-se de-a lungul arterelor de circulatie.
Simpozionul este organizat de TAIEX – Instrumentul de Asistenta Tehnica si Schimb de Informatie al Comisiei Europene, in cooperare cu Administratia Nationala de Meteorologie si Centrul Meteorologic Regional Muntenia. Administratia Nationala de Meteorologie are o retea de 165 de statii meteo.