Metanul eliberat de dezghetarea solului arctic poate accelera incalzirea globala

Dezghetarea solului arctic permanent inghetat ar putea accelera incalzirea globala prin eliberarea unor cantitati inghetate mari de gaze cu efect de sera, a anuntat Programul de Mediu al ONU (UNEP), informeaza Reuters.

Sunt necesare mai multe cercetari ale posibilitatii de eliberare a metanului care se gaseste in solul din Siberia, Canada, Alaska si tarile nordice, se arata in UNEP Year Book 2008.

"Lucrurile pe care nu le stim despre cantitatea si rata de eliberare a metanului din solul arctic sunt o variabila foarte importanta in lupta cu schimbarile climatice", a declarat Achim Steiner, presedintele UNEP.

UNEP arata ca emisiile totale de metan, naturale si provocate de activitatile umane, ajung la 500-600 milioane de tone pe an. Un sfert pana la o treime din emisiile de metan provin din solurile arctice unde microbii produc acest gaz.

Se preconizeaza ca aceste emisii se vor dubla pe parcursul secolului 21 si din cauza cresterii zonelor umede ca urmare a dezghetarii solurilor permanent inghetate. "Dovezile arata ca reactia arctica care va amplifica incalzirea, la nivel global si regional, va domina in urmatorii 50-100 de ani", se arata in raportul UNEP.
Cantitatile mari de metan care ajung in atmosfera vor duce la schimbari abrupte si ireversibile ale climei, avertizeaza UNEP.

Cantitatea mare de metan din solul arctic provine din descompunerea materiilor organice din plantele si animalele moarte care au fost inghetate timp de zeci de mii de ani in solul arctic. UNEP a precizat ca aceasta sursa importanta de metan nu este luata momentan in calcul.

Metanul se gaseste in cantitati mari si in depozite de gheata sau hidrati de metan, ingropati sub sedimentele Oceanului Planetar. Acesti hidrati, care s-ar putea de asemenea topi, contin mai mult carbon decat toate rezervele de carbune, petrol si gaz.

Temperaturile din zona arctica cresc de doua ori mai repede decat media globala, deoarece solul neacoperit de zapada si apa absorb mai multa caldura decat gheata sau zapada.

Se prognozeaza ca incalzirea globala, cauzata in mare parte de activitatile umane de ardere a combustibililor fosili care duc la eliminarea de dioxid de carbon in atmosfera, va provoca mai multe inundatii, secete si va creste nivelul marilor.

Metanul este al doilea gaz cu efect de sera produs de activitatile umane.

Foto: reuters.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri