Metanul de pe fundul oceanelor este eliberat din cauza încălzirii globale

Hidratul de metan sau metanul înghețat care este captiv sub formă solidă în oceanele planetei este vulnerabil la topire din cauza schimbărilor climatice și ar putea fi eliberat în mare.

O echipă internațională de cercetători condusă de Universitatea Newcastle a descoperit că, odată cu topirea metanului înghețat și a gheții, metanul – un gaz cu efect de seră puternic – este eliberat și se deplasează de la cele mai adânci părți ale pantei continentale către marginea platoului submarin, potrivit ScienceDaily.

Cercetătorii au descoperit chiar și un „buzunar”, adică o acumulare de astfel de gaz, care se deplasase cu 25 de mile (40 de kilometri). Oamenii de știință atrag atenția că eliberarea acestui metan ar putea contribui semnificativ la schimbările climatice.

Hidratul de metan este o structură asemănătoare gheții găsită îngropată în fundul oceanului care conține metan și care se află în cantități vaste la adâncime. Se dezgheață atunci când oceanele se încălzesc, eliberând metan în oceane și atmosferă.

Cercetătorii au folosit tehnici avansate de imagistică seismică tridimensională pentru a examina porțiunea de hidrat care s-a dezociat în timpul încălzirii climatice în apropierea coastei Mauritania din nord-vestul Africii.

Au identificat un caz specific în care metanul a migrat pe o distanță de peste 40 de kilometri și a fost eliberat printr-un câmp de depresiuni subacvatice, în timpul perioadelor calde anterioare.

Autorul principal, profesorul Richard Davies, de la Universitatea Newcastle, a spus: „A fost o descoperire făcută în timpul izolării din timpul pandemiei de Covid-19, când am revizuit imaginile straturilor sub fundul marin modern în largul coastei Mauritania și aproape că am dat peste 23 de acumulări de metan. Lucrarea noastră arată că acestea s-au format pentru că metanul eliberat din hidrat, din cele mai adânci părți ale pantei continentale, a ajuns în ocean. Oamenii de știință credeau anterior că acest hidrat nu este vulnerabil la încălzirea climatică, dar am arătat că unele părți ale sale sunt„.

Metanul este al doilea cel mai abundent gaz cu efect de seră antropogen după dioxidul de carbon (CO2). Datele de la Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite arată că metanul reprezintă aproximativ 16% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Citește și: Primele șase companii de lactate din lume vor începe să își facă publice emisiile de metan

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri