Încălzirea globală ar putea depăși 1.5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale în următorii cinci ani, conform unei prognoze pe termen lung realizate de Met Office.
Meteorologii spun că există șanse de 10% a unui an în care creșterea medie a temperaturilor depășește 1.5 grade Celsius, cea mai ambițioasă limită stabilită în cadrul Acordului de la Paris.
Dacă prognozele sunt corecte, deceniul 2014-2023 va fi cel mai cald înregistrat vreodată.
Cel mai cald an înregistrat până acum a fost 2016, când planeta s-a încălzit cu 1.11 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale. Tendința de încălzire va continua pe termen lung.
Gazele cu efect de seră adăugate de activitatea umană în atmosferă contribuie cu aproximativ 0.2 grade Celsius la încălzire în fiecare deceniu, dar temperaturile sunt influențate și de variațiile naturale, cum ar fi El Niño, care contribuie la încălzire, și La Ninã, care are un efect de răcire.
În următorii cinci ani, există posibilitatea ca încălzirea globală și un eveniment El Niño să ducă la depășirea limitei de 1.5 grade Celsius.
Meteorologii au subliniat că această depășire nu ar însemna că lumea a încălcat Acordul de la Paris, deoarece țintele de temperatură stabilite sunt bazate pe medii pe 30 de ani.
Cu toate acestea, ei au atras atenția că prognoza este îngrijorătoare, în special pentru regiunile care sunt afectate mai grav de fenomene meteo extreme asociate cu El Niño, cum ar fi America de Sud, sudul și vestul Africii, vestul Australiei și India.
Conform cercetătorilor, limita de 1.5 grade Celsius va fi depășită tot mai des dacă emisiile nu vor fi reduse rapid.
Ultimii patru ani au fost cei mai calzi înregistrați vreodată.
„Fiecare zecime de grad contează. Dacă încălzirea globală va depăși 1.5 grade Celsius dintr-un motiv sau altul, ar trebui să fie un apel pentru o reducere mai drastică a emisiilor.”, a declarat pentru The Guardian Joeri Regelj, de la Graham Institute.