Eliberarea mercurului din Groenlanda ar putea sabota eforturile oamenilor

Topirea ghețarilor din Groenlanda eliberează o cantitate record de mercur în râurile și fiordurile din zonă, diminuând astfel efectul eforturilor oamenilor de a reduce poluarea cu acest metal periculos.

Oamenii de știință sunt îngrijorați după ce au descoperit că, în avalul a trei ghețari din sud-vestul Groenlandei, apele în care trăiesc ecosistemele au concentrații mari de mercur, care se pot acumula în lanțul trofic până la niveluri periculoase.

Cantitatea de mercur observată în cele trei râuri glaciare și trei fiorduri este cea mai mare de când se fac astfel de măsurători, iar oamenii de știință afirmă că este comparabilă doar cu cantitatea de mercur de pe căile navigabile poluate din China, care în general produce aproximativ o treime din poluarea cu mercur din lume.

Mercurul este un element natural și răspândit, eliberat de incendii, erupții vulcanice și eroziune. Cu toate acestea, în ultimii 150 de ani, activitatea industrială a pompat în mod activ și mai mult din acest poluant în atmosferă.

Pe măsură ce ghețarii se topesc, metalul alunecă spre coastă și trece treptat de la un organism la altul în lanțul trofic. Oamenii și animalele din Arctica sunt mai predispuse la a ingera niveluri toxice de mercur din hrana și din apa lor, posibil deoarece circulația globală transportă aceste metale grele spre nord.

Ținând cont de cantitatea mare de mercur descoperită și de absența unor mari industrii din zonă, cercetătorii cred că aceste mari concentrații nu provin din surse industriale. În schimb, ar putea proveni din erodarea rocilor de sub stratul de gheață, care sunt în mod natural bogate în mercur și care sunt din ce în ce mai expuse din cauza schimbărilor climatice.

Dacă ipoteza lor este adevărată, Groenlanda ar putea fi un punct important și neglijat de emisii naturale de mercur, care a fost captat în stratul de gheață pentru milenii.

„Chiar dacă am reduce mâine emisiile industriale de mercur, topirea rapidă a gheții ar putea sabota eforturile oamenilor de a reduce poluarea cu acest metal greu la niveluri considerate sigure”, notează oamenii de știință în Science Alert.

Acestea au subliniat importanța rezolvării acestei probleme, din moment ce Groenlanda este un important exportator de fructe de mare, iar regiunea găzduiește ecosisteme marine prețioase.

spot_img

Ultimele știri