Cum transformi resturile alimentare de la Crăciun în meniu pentru Revelion

De obicei românii gătesc de sărbători mult mai mult decât au nevoie, însă așa multă mâncare ajunge la gunoi. Suntem pe locul nouă în UE la risipă alimentară, iar în timpul sărbătorilor de iarnă consumăm cu aproximativ un sfert mai multe resurse decât în restul anului. Există însă câteva metode simple de a evita risipa, iar una dintre ele e ca resturile alimentare rămase de la Crăciun să devină parte din meniul de Revelion.

Cum transformi resturile alimentare de la Crăciun în meniu pentru Revelion

Resturile de mâncare de la masa de Crăciun, în meniul pentru Revelion

Friptură, tobă, caltaboși, cârnați, șuncă, jambon. La câte aperitive și feluri de mâncare punem pe masă de sărbătorile de iarnă, ai zice că suntem cei mai mari carnivori. Însă multe rămân neatinse după Crăciun. Partea bună este că pot deveni topping pentru o pizza carnivora, alături de un sos de roșii sau ingrediente într-o salată rece.

Pâinea ușor întărită poate fi tăiată în cubulețe, stropită cu ulei de măsline, ținută la cuptor pentru 10 minute și transformată astfel în crutoane. O altă metodă ar fi să o stropești cu apă și s-o dai la cuptor pentru câteva minute. Așa va redeveni crocantă și bună. În ultimă instanță, zdrobeşte pâinea uscată şi păstrează firmiturile pentru peşte sau pui pane.

Legumele de pe platoul care a ornat masa festivă pot da culoare unei omlete, unei supe, unei tocănițe sau unei lasagna sau pot deveni salată boeuf. Morcovii veștejiți își revin dacă sunt ținuți o oră în apă rece, iar merele zbârcite își vor recăpăta fermitatea dacă îi scufunzi în apă fierbinte. Fructele un pic bătute pot fi curățate de coajă și folosite la o prăjitură, un compot sau în iaurturi, iar bucățile de lămâie uscate redau strălucirea obiectelor sanitare.

Cozonacul, checul sau alte prăjituri pot fi folosite pentru prepararea unui blat de tort pentru petrecerea de Revelion. Se însiropează și se ornează cu ciocolată caldă, cu budincă sau cu fructe proaspete. Aceleași dulciuri din care poți face un blat de tort pot deveni bomboane. Cozonacul uscat, de exemplu, se amestecă cu câteva linguri de gem, stafide și nuci măcinate. Modelează biluțe mici și dă-le prin fulgi de nucă de cocos. O altă idee delicioasă este să înmoi cozonacul vechi în lapte, să pui deasupra ciocolată neagră și scorțișoară și să dai la cuptor pentru 10 – 15 minute.

Cum transformi resturile alimentare de la Crăciun în meniu pentru Revelion

Cum previi risipa alimentară de Revelion

Planifică

Ținând cont de ce preparate ai obținut deja din resturile de la Crăciun, gândește-te la câte persoane vor mânca și de ce cantitate de mâncare vei avea nevoie pentru fiecare în parte. Dacă tot mai ai nevoie de ceva, fă o listă și ține-te de ea când te duci la cumpărături.

Fii atent la promoții

Atunci când vezi în supermarket oferte de 2 + 1 sau 20% gratuit, asigură-te că ai nevoie de acel surplus și verifică cu atenție data de expirare, în special când vine vorba de alimente. Altfel vor ajunge direct în coșul de gunoi.

Congelează

Ce nu poți integra într-un alt fel de mâncare, poți congela. Porţionează alimentele cât să le consumi o singură dată, iar apoi pune pacheţelele la rece. Odată ce ai scos din congelator mâncarea, aceasta nu se recongelează! Friptura de porc sau de pui se curăță de oase și de sos, iar legumele se spală, se scurg bine de apă, se taie mărunt și se pun în pungi în congelator. Nu se congelează, însă, ouăle și brânza, pentru că îşi modifică atât textura, cât şi gustul.

Donează

Dacă nu ai timp sau chef să aplici vreuna din variantele pe care ți le-am propus mai sus sau pur și simplu pentru că vrei să faci o faptă bună, poți oricând să donezi porțiile de mâncare rămase, atât timp cât sunt încă bune. Sigur găsești o persoană sau o familie care va aprecia gestul tău.

Cum transformi resturile alimentare de la Crăciun în meniu pentru Revelion

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri