Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) va prezenta Guvernului, la sfarsitul lunii noiembrie, o serie de completari care ar trebui aduse intregi politici industriale a Ministerului Economiei si Finantelor, inclusiv strategiei energetice, a declarat, miercuri, vicepresedintele CCIR, Sorin Dimitriu.
"In ceea ce priveste sectorul energetic am avut pana in prezent cinci dezbateri la care au participat majoritatea actorilor din piata. La sfarsitul lunii octombrie va avea loc cea de a sasea intalnire de acest gen in care se vor trage concluziile din primele cinci si se va elabora un document care va fi prezentat Executivului la sfarsitul lui noiembrie", a explicat Dimitriu.
Documentul va cuprinde, pe langa energie, propuneri pentru majoritatea sectoarelor industriale de la metalurgie si chimie pana la domeniul prelucrarilor si cel al protectiei mediului.
Expertii cu care a colaborat CCIR considera ca cele mai mari modificari trebuie sa fie aduse industriei de produse cu valoare adaugata modesta, energo-intensiva, care trebuie sa-si reduca simtitor activitatea. "Oamenii de afaceri din aceasta industrie nu sunt multumiti de aceasta decizie dar consideram ca ar fi cea mai buna solutie pentru cresterea competitivitatii industriale a Romaniei", a spus Sorin Dimitriu.
Acesta a adaugat ca membrii CCIR care activeaza in sectorul energetic nu impartasesc propunerea Guvernului de a construi o mega-companie care sa includa producatorii si distribuitori de energie din proprietatea statului. "Acesta este un semnal negativ dat mediului de afaceri. Statul trebuie sa administreze reglementarea pietei si ofere stimulente nu faciltati", a spus vicepresedintele CCIR care a adaugat ca nu este adeptul proprietatii de stat.
De asemenea, Dimitriu a spus ca, in ceea ce priveste ANRE, aceasta ar trebui sa fie independenta si nu sub controlul guvernului, insa aceasta propunere nu se regaseste in documentul ce va fi prezentat la sfarsitul lui noiembrie Executivului.
Foto: hpuseofeurope.ro