Mega Mall a instalat patru containere inteligente pentru colectare selectivă a deşeurilor

Centrul comercial Mega Mall anunță implementarea tehnologiei BigBelly, soluție inteligentă pentru reciclare care comunică date în timp real pentru a permite eficientizarea colectării selective. Clienții Mega Mall vor putea găsi în centrul comercial patru containere de colectare selectivă dotate cu această tehnologie.

Două dintre acestea vor fi utilizate pentru colectarea plasticului, sticlei și metalului, și alte două vor fi dedicate deșeurilor din carton și hârtie. La nivel mondial, BigBelly este lider în sisteme inteligente de reciclare și gestionare a deșeurilor.

Sistemul este dotat cu funcționalități precum autoalimentare cu lumină naturală, pedale hands-free pentru evitarea accidentelor, un sistem de comprimare a deșeurilor pentru reducerea transporturilor și un mecanism tehnologizat care notifică echipa tehnică atunci când deșeurile trebuie colectate. Sistemul de colectare selectivă este câștigător al premiului Smart City (Barcelona, Spania).

Iniţiativa de la Mega Mall face parte dintr-un proiect mai amplu al NEPI Rockcastle, proprietarul centrului comercial, care mai deţine în România încă 19 mall-uri.

Compania Rockcastle introduce în premieră pentru întreg lanțul de centre comerciale din România, dar și în cele 9 țări în care grupul este prezent, un proiect de colectare selectivă și administrare a deșeurilor la sursă. Implementarea campaniei de conștientizare și educare a consumatorului este realizată în două etape, sub conceptul „Natura unui MULȚUMESC”, adresată atât clienților, cât și retailerilor din centrele comerciale, și încurajează comportamentul responsabil față de mediul înconjurător.

Campania are drept scop educarea publicului pentru un stil de viață prietenos cu natura și răspunde pilonului de sustenabilitate al NEPI Rockcastle la nivel de grup. 54 de centre comerciale, dintre care 20 la nivel local, vor încuraja și recompensa cu un mesaj de mulțumire vizitatorii care adoptă un comportament responsabil, o politică ambițioasă care să garanteze o reciclare selectivă de calitate și de durată.

În prima etapă a proiectului, implementată în centrele comerciale și zonele exterioare acestora, s-au instalat recipiente de colectare selectivă compartimentate după tipul de deșeu: hârtie și carton, plastic și metal, deșeu menajer. Prin realizarea procesului de colectare selectivă, în viitor, clienții centrelor comerciale din grupul NEPI Rockcastle contribuie la reducerea consumului de energie, reducerea poluării, păstrarea unui mediu curat și reducerea cantităților de deșeuri depozitate.

În următoarea etapă a proiectului care va fi lansată în prima parte a anului viitor, în zona de food court a mall-urilor se va implementa un sistem de colectare selectivă pentru reciclarea corectă a deșeului menajer și reducerea plasticului.

Astfel, în centrele comerciale din România, campania “Natura unui MULȚUMESC” este ilustrată printr-o serie de materiale de comunicare și vizualuri care atrag atenția asupra coșurilor de colectare selectivă și încurajează folosirea corectă a lor.

Din portofoliul NEPI Rockcastle din România, fac parte Mega Mall, Promenada Mall București, Shopping City Sibiu, Promenada Sibiu, Vulcan Value Centre București, Iris Titan Shopping Center București, Shopping City Timișoara, City Park Mall din Constanța, Ploiești Shopping City, Brăila Mall, Shopping City Galați, Shopping City Târgu Jiu, Severin Shopping Center, Shopping City Piatra Neamț, Shopping City Satu Mare, Shopping City Deva, Shopping City Râmnicu Vâlcea, Shopping City Buzău și Shopping City Târgu Mureș.

De ce este nevoie să reciclăm?
 Deșeurile pe care le generăm ajung în cea mai mare parte la groapa de gunoi sau sunt arse. Doar 46% erau reciclate în 2017, în țările din EU-28, Islanda, Suedia, Norvegia, acestea fiind transformate în produse și materiale cu o valoare mai mică decât cele inițiale;
 În fiecare an, la nivel global producem 2,12 miliarde de tone de deșeuri care ajung în gropile de gunoi, dintre care 22% reprezintă resturi alimentare, 19% materiale plastice, 13% reprezintă hârtie, piele și materiale textile 11%; 80% din deșeuri îngropate în sol ar putea fi reciclate;
 O singură sticlă de plastic reciclată economisește energie pentru a ilumina un bec de 100 wați timp de 4 ore. Reciclarea ei creează 20% mai puțină poluare a aerului și 50 % mai puțină poluare a apei decât producția unei sticle noi;
 Descompunerea completă a unei sticle de plastic durează până la 500 de ani;
 Energia necesară pentru producerea a 1,5 milioane de tone de plastic ar putea produce energie pentru 250.000 de case;
 Sunt 25 de trilioane de deșeuri de plastic în oceane. Dintre acestea, 269.000 de tone plutesc la suprafață, în timp de 4 miliarde de microfibre de plastic pe km2 se găsesc în adâncul oceanelor;
 Peste 100.000 de animale marine mor în fiecare an din cauza deșeurilor de plastic pe care le înghit sau în care sunt prinse.

Citeşte şi:

Fashion Days și Banca de Haine au amplasat containere pentru donații de haine în 4 orașe
BAT: 900 de kilograme de chiștoace au fost colectate selectiv și valorificate energetic în ultimul an
spot_img

Ultimele știri