Mediterana se încălzește mai repede decât se prognoza. Speciile suferă ca în urma unor incendii marine

Ecosistemul mediteranean suferă ca și cum ar avea parte de un „incendiu marin” pe măsură ce temperaturile cresc. O parte din Mediterana este cu 6°C mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă a anului din cauza încălzirii globale, spun oamenii de știință.

Oamenii de știință consideră că ecosistemele fragile ale mării suferă echivalentul unui „incendiu marin” și sunt permanent alterate de încălzirea globală, scrie The Guardian.

Temperaturile apei au fost mult peste medie, începând din luna mai și au atins un vârf de 30,7 grade Celsius în largul coastei de est a Corsicii weekend-ul trecut, ceea ce înseamnă că vara anului 2022 este probabil să stabilească noi recorduri atât pentru intensitatea, cât și pentru durata valului de căldură marin.

Mai multe zone din sudul Franței au înregistrat în această lună temperaturi record ale aerului, care, combinate cu vânturile scăzute, au produs un strat de apă de suprafață care este semnificativ mai cald și mult mai adânc decât de obicei, spun ecologiștii marini.

„O temperatură a apei de 28 sau 29 C poate fi plăcută pentru cei care se scaldă, dar este îngrijorătoare pentru ecosistemele mediteraneene”, a declarat Frédéric Denhez pentru BFMTV. „Marea Mediterană începe să semene cu Marea Roșie, iar speciile sale nu sunt adaptate la asta.”

Rubén del Campo, de la Serviciul Național de Meteorologie Spaniol, a declarat pentru Le Monde că, având în vedere că apa mai rece de la adâncime nu se mai ridică spre suprafață, populațiile native de „corali, crustacee și pești” din Marea Mediterană suferă enorm.

Oamenii de știință consideră că Marea Mediterană este un punct fierbinte al biodiversității, reprezentând mai puțin de 1% din suprafața oceanelor lumii, dar găzduind aproximativ 10% din toate speciile marine. Marea găzduiește până la 20.000 de specii marine de faună și floră, dintre care 25% sunt endemice.

Cele mai adaptabile organisme vor rezista – deși pot deveni mai slabe – ajustându-și fiziologia sau migrând”, a spus Emilie Villar, ecologist marin din Marsilia. „Dar cele mai slabe probabil că vor pieri”, a declarat ea pentru ziarul La Provence.

În total, 700 de specii mediteraneene sunt amenințate cu dispariția, a spus Villar. „Dacă șocul durează prea mult sau dacă specia este fixă ​​și nu poate migra, alții vor umple golul – sau, dacă condițiile devin prea dure, Mediterana riscă să se stingă.

Un studiu recent a constatat că valurile maritime de căldură au distrus deja până la 90% din populațiile de corali din unele părți ale Mediteranei, coralii roșii și gorgoniile sau evantaiele maritime fiind deosebit de puternic afectate. Arcii de mare și bureții de mare au fost, de asemenea, grav afectați.

David Diaz de la Institutul Oceanografic Spaniol a declarat pentru Le Monde că astfel de valuri de căldură oceanice sunt „echivalentul incendiilor subacvatice, cu fauna și flora murind exact ca și cum ar fi fost arse”.

Pozidonia sau iarba Neptun, care este endemică în Marea Mediterană și joacă un rol cheie pentru ecosisteme prin stocarea CO2, a fost de asemenea grav afectată, spun oamenii de știință. Amploarea distrugerii „nu este surprinzătoare”, a spus oceanograful Jean-Pierre Gattuso.

„Observam atât o încălzire generală graduală, care duce la o migrare constantă a speciilor marine, cât și perioade bruște de încălzire intensă, care provoacă o mortalitate semnificativă”, a declarat Gattuso pentru BFMTV.

Un raport WWF de anul trecut a constatat că temperaturile apei din Mediterana au crescut cu 20% mai repede decât media globală, făcând-o marea cu cea mai rapidă încălzire din lume.

Aproape 1.000 de specii exotice – inclusiv 126 de specii de pești, multe dintre ele extrem de invazive și distructive pentru habitatul marin al Mediteranei – au migrat deja în mare, se arată în raport, unele din Marea Roșie prin Canalul Suez.

Recordul anterior de temperatură pentru Marea Mediterană a fost stabilit în august 2018, când apa din Marsilia a fost măsurată cu 6,6 grade Celsius mai mare decât media sezonieră, în timp ce cel mai lung val de căldură maritim observat până acum a fost în 2003, care a durat între 3 august și 2 septembrie.

Citește și: 28 iulie, ziua în care am epuizat toate resursele Planetei

spot_img

Ultimele știri