Medicamentele naturiste pot fi comercializate de astazi in UE doar daca au o autorizatie speciala 

Incepand de astazi, pe piata UE vor fi permise numai medicamentele naturiste inregistrate sau autorizate, odata cu intrarea in vigoare a unei directive europene privind aceste produse. Potrivit Euractiv, directiva 2004/24/CE privind medicamentele pe baza de plante a avut o perioada de tranzitie de 7 ani care a expirat astazi, asa incat doar produsele care s-au dovedit eficiente vor putea fi comercializate in continuare.  

Mai multe Asoctiatii si ONG-uri care promoveaza alimentatia "naturista" si medicina homeopata critica puternic noua Directiva despre care spun ca-si propune sa scoata de la libera comercializare toate produsele naturale si fara efecte nocive. Numai testele de laborator necesare omologarii, dupa cum declara acestia, costa cam 100.000 de euro per ingredient.

Directiva privind medicamentele pe baza de plante introduce o procedura de inregistrare mai simpla decat pentru alte medicamente, tinand cont de indelungata utilizare a medicamentelor traditionale pe baza de plante. In acelasi timp, reglementarea contine garantiile necesare cu privire la calitatea, siguranta si eficacitatea lor.

Pentru a-si inregistra produsele, producatorii de medicamente traditionale pe baza de plante au avut la dispozitie o perioada de tranzitie de 7 ani. Directiva nu interzice vitaminele, suplimentele pe baza de minerale si ceaiurile din plante, si nici terapiile alternative si terapeutii care le practica, homeopatia, plantele medicinale sau cartile despre acestea.

30 de ani de utilizare a produselor

John Dalli, comisarul european responsabil cu politicile privind sanatatea si consumatorii, a afirmat: „Am ajuns acum la capatul unei lungi perioade de tranzitie care a acordat producatorilor si importatorilor de medicamente traditionale pe baza de plante timpul necesar pentru a demonstra ca produsele care fac obiectul activitatii lor au un nivel acceptabil de siguranta si eficacitate. Pacientii pot avea de acum incredere in medicamentele traditionale pe baza de plante pe care le cumpara in UE.”

Pentru a proteja sanatatea publica, toate medicamentele, inclusiv cele traditionale pe baza de plante, au nevoie de o autorizatie de comercializare pentru a fi introduse pe piata UE.

Un producator doreste sa inregistreze un medicament traditional pe baza de plante trebuie sa puna la dispozitie documentatia care demonstreaza ca produsul in cauza nu este daunator in conditiile de utilizare specificate. De asemenea, el trebuie sa puna la dispozitie dovezi din care sa reiasa ca produsul are un istoric de utilizare dovedit si anume ca a fost utilizat in conditii de siguranta timp de cel putin 30 de ani – dintre care 15 in UE.

Foto: elmalakrx.com

Raluca Petrescu
 

spot_img

Ultimele știri