Mecanismul prin care semințele de Moringa oleifera distrug bacteriile din apă

Din nefericire, sute de milioane de oameni din întreaga lume nu au acces la apă curată, potabilă, lucru care a contribuit la crearea un cerc vicios al sărăciei și bolilor. Oamenii care trebuie să petreacă extrem de mult timp pentru a găsi apă bună de băut nu au timp pentru altfel de lucruri, cum ar fi educația sau munca, iar apa contaminată adesea răspândește boli fatale. Dar există speranță, sub forma unor filtre nanotech, a unor purificatoare de apă care funcționează pe bază de lumină și, nu în ultimul rând, a semințelor unui arbore: Moringa oleifera.

moringa_seeds_0

În Egiptul antic, oamenii foloseau semințele zdrobite ale arborelui Moringa oleifera ca să curețe apa tulbure. Oamenii de știință au descoperit mai târziu că o proteină conținută de semințe ucide bacteriile prin strângerea lor în grămezi care se lasă la fundul recipientului.

Într-o lucrare recentă, publicată în Langmuir, cercetătorii de la Penn State au anunțat că au rezolvat încă una din piesele puzzle-ului: felul în care proteina ucide bacteriile, informează Popular Science. Se pare că aceasta fuzionează membranele bacteriilor, așa încât le adună pe toate la un loc.

moringa_seeds_cleaning_water

Cercetătorii au căutat să vadă și care e cel mai bun moment pentru recoltarea semințelor, așa încât acestea să aibă putere de curățare. Până acum, oamenii știau că semințele culese la momente diferite au o capacitate diferită de a curăța apa, dar aceste diferențe nu au fost cuantificate. Noile cercetări arată că proteinele au capacitatea cea mai ridicată de curățare atunci când semințele sunt culese în stadiul lor de maturitate, în timpul sezonului ploios.

Oamenii de știință speră că semințele pot fi crescute și recoltate în zonele unde e cea mai mare nevoie de ele. În plus, alte părți ale plantei sunt comestibile, prin urmare, culturile de Moringa oleifera ar fi folositoare nu doar pentru curățarea apei, ci ar fi și o sursă de hrană pentru comunități.

Sursă foto: Penn State

Mai citește și:

Un tânăr de 20 de ani a construit un sistem care va curăța oceanele lumii de gunoaie

O tehnologie ecologică care colectează petrolul deversat în ape

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri