Una dintre cele mai cunoscute plaje ale lumii, aflată în golful Maya din Thailanda și popularizată de filmul „The Beach”, va fi închisă pe o perioadă nedeterminată. Poluarea cauzată de turiști a omorât aproximativ 80% dintre coralii din jurul golfului.
Plaja golfului Maya a devenit una dintre cele mai vizitate destinații turistice ale Thailandei după ce fost folosită ca locație în filmul „The Beach”, în anul 2000. În ultimii ani, până la 5.000 de turiști și 200 de bărci au vizitat plaja zilnic, rezultând în daune ecologice ample.
Autoritățile thailandeze anunțaseră că golful Maya, aflat pe insula Ko Phi Phi Leh, va fi închis temporar începând cu 1 iunie, însă au extins perioada de la patru luni la cel puțin un an, din cauza amplorii distrugerilor cauzate de turiști.
Cercetătorii estimează că peste 80% dintre coralii din jurul golfului Maya au murit, din cauza poluării cu deșeuri, a bărcilor și a cremelor cu protecție solară, care de cele mai multe ori conțin substanțe nocive pentru viața marină.
„Am evaluat fiecare lună și am descoperit că sistemul ecologic a fost grav distrus de turismul care a adus până la 5.000 de oameni în fiecare zi. Este foarte dificil să remediem și să reabilităm deoarece plaja a fost complet distrusă, precum și plantele care o acoperă.”, a declarat Songtam Suksawang, director al departamentului de parcuri naționale din Thailanda.
În ciuda dovezilor legate de agravarea degradării golfului, autoritățile thailandeze au fost reticente să îl închidă, pentru că locația aduce venituri de aproximativ 9.5 milioane de lire sterline pe an.
Autoritățile au anunțat că restricțiile privind turismul nu vor fi ridicate până când ecosistemul nu va reveni la normal. Coralii cresc doar cu aproximativ jumătate de centimetru pe an, așa că ar putea fi nevoie de câțiva ani pentru ca reciful să fie complet refăcut.
În ultima perioadă, mai multe țări din sud-estul Asiei s-au confruntat cu probleme cauzate de turismul în masă. În aprilie, președintele filipinez Rodrigo Duterte a anunțat că plaja Boracay, una dintre cele mai populare destinații turistice din Filipine, va fi închisă pe o perioadă de șase luni, iar după redeschidere numărul turiștilor va fi limitat la 6.405 vizitatori pe zi.
Anul trecut, Indonezia a declarat o stare de urgență legată de deșeurile care poluau o parte din insula Bali, după ce un videoclip care arăta un scafandru înotând prin apa plină de gunoaie a ajuns popular pe rețelele de socializare.